Alina Bădic și invitații săi din ediția specială de sâmbătă seară a emisiunii „360 de grade”, Vasile Bănescu și Sorin Dinea, au vorbit despre Învierea Domnului Iisus Hristos și despre impactul existențial pe care îl poate avea asupra noastră.
„Cum ne privește pe noi toți în mod personal Învierea Domnului Iisus Hristos? Ce impact existențial asupra noastră poate avea acest eveniment istoric, care a fertilizat istoria din perspectivă creștină? Cum putem conștientiza prezența Domnului Iisus Hristos, Cel Înviat Astăzi? Ce ne împiedică să îi mai percepem ca Prezență, așa cum L-au perceput martorii Învierii în Anul 33? Cum putem deveni și noi martori ai Învierii?”, au fost întrebările puse în discuție de Alina Bădic în debutul emisiunii de pe B1 TV.
Întrebat despre impactul existențial pe care îl poate avea Învierea Domnului asupra noastră, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat: „Aș spune că acest impact asupra conștiinței noastre, asupra percepției noastre lăuntrice, în primul rând, este impactul pe care îl are orice noutate absolută. O noutate te impresionează, iar Noutatea, Cea Mai Mare Noutate din istoria umanității, o reprezintă fără îndoială contactul lui Dumnezeu cu ea”.
„Cuvântul «credință» are o etimologie foarte frumoasă. Verbul «credere» în limba latină înseamnă «a da credit cuiva», «a acorda încredere cuiva», or noi îi dăm credit lui Dumnezeu, un Dumnezeu pe care, sigur, nu îl putem vedea, un Dumnezeu care uneori ne pare a fi într-un faliment în cele din jurul nostru, în sensul că ni se întâmplă lucruri care ne fac să strigăm către Cer precum Iisus pe Cruce, «Doamne, unde ești, de ce ne-ai părăsit?»”, a explicat Vasile Bănescu.
„Un asemenea impact nu îl putea avea asupra omenirii decât o noutate copleșitoare. Această noutate copleșitoare a fost Întruparea lui Dumnezeu și, mai ales, a fost Învierea lui Hristos Omul, pentru că Întruparea lui Dumnezeu presupune coincidența în Persoana Lui a Persoanei Fiului Dumnezeiesc, Dumnezeu Fiul, și omul numit Iisus”, a mai spus reprezentantul BOR.