3 motive pentru care să nu mai cauți răspunsuri online atunci când crezi că ai o problemă de sănătate

3 motive pentru care să nu mai cauți răspunsuri online atunci când crezi că ai o problemă de sănătate
Foto: Unsplash

Cu un laptop sau un smartphone mereu în preajmă, căutarea informațiilor online a devenit un adevărat reflex la care recurgem, mai ales când vine vorba de sănătate. Este o metodă rapidă, la îndemână și de multe ori pare să ofere exact răspunsurile pe care le căutam. Însă această practică poate fi mai dăunătoare decât utilă. Să citești articole publicate pe internet atunci când crezi că ai o afecțiune sau când bănuiești că s-ar putea ca starea ta de bine să aibă nevoie de ajutor sau tratament poate genera confuzie, anxietate și chiar decizii greșite care îți vor afecta stilul de viață.

Așa că, dacă ai obiceiul să cauți simptome sau soluții medicale pe Google, iată trei motive pentru care ar trebui să eviți această practică și să cauți ajutorul în cabinetul medicului de familie.

Informațiile publicate în online nu sunt întotdeauna corecte sau de încredere

Știm deja că internetul abundă în site-uri care oferă informații despre sănătate, dar nu toate materialele sunt scrise sau verificate de profesioniști. Unele articole sunt redactate de persoane fără pregătire medicală, iar altele pot fi incomplete sau inexacte. De aceea este bine să cauți răspunsurile pe site-urile clinicilor sau spitalelor medicale, acolo unde un medic oferă explicații în funcție de întrebările puse de pacienți.

În cazul în care vei citi articole generice, cel mai probabil, răspunsul mult dorit nu va fi conform cu realitatea.

De exemplu:

  • simptomele comune, precum durerile de cap, pot fi asociate online cu afecțiuni grave precum tumorile cerebrale, creând panică inutilă;

  • recomandările găsite pe forumuri sau în secțiuni de comentarii sunt adesea bazate pe experiențe personale, care nu se aplică tuturor;

  • consultațiile medicale online sunt utile doar atunci când provin de pe platforme autorizate și implică medici specialiști. Totuși, ele nu pot înlocui examinările medicale directe.

Căutările online pot duce la hipocondrie sau anxietate

Când citești despre boli și simptome grave, este ușor să presupui ce este mai rău. Termenul „cyberchondria” descrie cel mai bine acest fenomen, unde căutările online duc la creșterea anxietății legate de starea de sănătate.

Căutarea excesivă de informații medicale poate declanșa un ciclu de frică. De exemplu, un simplu strănut ar putea fi interpretat ca semnul unei răceli serioase. În plus, găsirea unor afecțiuni severe asociate simptomelor tale poate alimenta îngrijorarea și te poate face să te simți mai rău decât ești în realitate.

Hipocondria poate avea un impact negativ asupra calității vieții tale, iar căutările obsesive nu fac decât să accentueze stresul pe care îl resimți.

Autodiagnosticarea poate duce la tratamente greșite

Unul dintre cele mai mari riscuri ale căutărilor online este autodiagnosticarea. Fără o pregătire medicală adecvată, este ușor să interpretezi greșit simptomele și să iei decizii greșite. Spre exemplu, poți subestima gravitatea unei probleme și să întârzii vizita la medic. Sau, similar, poți urma sfaturi care îți fac mai mult rău decât bine, cum ar fi administrarea unor suplimente, medicamente sau remedii naturiste nepotrivite pentru starea ta de bine. Desigur, în unele cazuri, poți ignora simptome importante sau le poți trata superficial, agravând situația.

Este bine să reții că orice tip de informație ai accesa, doar un specialist poate să-ți ofere un diagnostic corect, pe baza unui examen clinic, analizelor și istoricului tău medical.

Ce ar trebui să faci în loc să cauți răspunsuri online

În primul rând, indiferent de cât de nesemnificative par simptomele, doar un profesionist îți poate oferi răspunsuri corecte. Un consult medical este mai rapid și mai eficient decât orele petrecute pe internet.

Dacă vrei totuși să te documentezi, alege surse autorizate, cum ar fi cele publicate de organizații medicale internaționale sau spitale de renume, acolo unde articolele sunt redactate de medici și unde poți verifica sursele folosite.

Este foarte important să nu lași căutările să devină o obsesie. O informare rapidă poate fi utilă, dar dacă simți că aceasta îți afectează starea de spirit, renunță la ea.

Căutarea informațiilor despre sănătate pe internet poate părea tentantă, mai ales că este atât de comodă. Însă riscurile asociate sunt considerabile și nu ar trebui să le ignori. În loc să te bazezi pe diagnosticele oferite de Google, apelează la un medic specialist care îți poate oferi soluții personalizate și corecte. Pune sănătatea ta pe primul loc și evită să-ți complici viața cu presupuneri eronate. Internetul poate fi un aliat, dar numai dacă este utilizat în mod responsabil și complementar, nu ca substitut pentru o opinie medicală avizată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`