Medicii veterinari trag semnalul de alarmă! În această periaodă a anului carnea de porc ar putea fi infestată cu trichineloză, prin urmare românii sunt sfătuiți să aducă probe la laborator pentru a fi examinate, înainte de a o consuma.
Infestată poate fi inclusiv carnea congelată, în condițiile în care trichinella poate fi distrusă, dar doar dacă are loc o îngheţare la minus 18 grade, cuprinsă între 3 şi 6 luni.
„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa avertizează cetăţenii pentru prevenirea unor episoade de îmbolnăvire cu Trichinella spiralis (Trichineloză), având în vedere consumul de carne de porc în această perioadă. Cetăţenii sunt sfătuiţi să verifice carnea provenită de la animalele sacrificate în gospodărie. Este valabil acest lucru şi pentru cei care au tăiat porci în perioada evoluţiei pestei porcine şi au păstrat carnea la congelator pentru consumul de sărbători. La om, parazitul produce îmbolnăviri grave, ce duc la spitalizare şi la o medicaţie costisitoare. De asemenea, consumatorii nu trebuie să îşi procure carnea, indiferent de specie, din surse dubioase, din unităţi neautorizate pentru comercializarea cărnii şi a preparatelor din carne sau din tăieri clandestine”, a explicat dr. Mihai Puia, director DSVSA Ialomiţa, conform Adevărul.
Pentru a fi siguri că nu se îmbolnăvesc, consumatorii sunt sfătuiți să testeze carnea.