Alexandru Rafila (PSD): „Nu cred că are rost în acest moment discuția legată de doza 4 a serului anti-COVID”

Alexandru Rafila (PSD): „Nu cred că are rost în acest moment discuția legată de doza 4 a serului anti-COVID
Foto: Guvernul României / Facebook

Alexandru Rafila consideră inoportună administrarea dozei 4 de ser anti-COVID, în condițiile în care acesta nu este adaptat variantelor de SARS-COV-2 aflate în circulație.

De asemenea, ministrul social-democrat a amintit faptul că vaccinarea „și-a dovedit limitele în ceea ce privește prevenirea transmiterii virusului”.

„Sincer, din punct de vedere profesional, faptul că producătorii nu au reușit într-un timp scurt să adapteze vaccinul la variantele circulante nu cred că constituie argument pentru o doză suplimentară.

În timp, dacă vor apărea noi tulpini, dacă va exista o adaptibilitate a vaccinului când apar noi variante, putem discuta despre vaccinarea la grupele vulnerabile, ca în cazul infecției gripale, dar nu cred că are rost în acest moment discuția legată de doza 4, în utilizarea aceluiași tip de vaccin care și-a dovedit limitele în ceea ce privește prevenirea transmiterii. E clar că trebuie să folosim vaccinarea pentru a evita formele grave și decesul”, a declarat Rafila, într-un interviu pentru Digi.

Alexandru Rafila, despre doza 3 a serului anti-COVID: „E foarte probabil să nu modificăm condițiile interne”

Doze 3 încă nu este obligatorie în România. Ministrul PSD așteaptă punctul de vedere ale instituțiilor internaționale, după valul Omicron.

„Am făcut și eu săptămâna trecută doza 3. Urmează o perioadă în care și România va trebui să adapteze decizia Comisiei Europene privind valabilitatea vaccinului, în sensul că boosterul trebuie efect în cel mult 9 luni de la schema inițială, pentru a avea o valabilitate comună în UE, în ceea ce privește certificatul digital.

Au fost întrebări în ceea ce privește obligativitatea acestei doze booster privind utilizarea certificatului în România. Nu am luat încă o decizie, dar e foarte probabil să nu modificăm condițiile interne, cel puțin pentru moment în ceea ce privește acest certificat. Vaccinaeea va rămâne valabilă. Aceste lucruri le vom reevalalua după ce trece acest val pandemic și o să vedem dacă și la nivelul UE nu se va reevalua în ceea ce privește modul de utilizare a acestui certificat”, a mai transmis oficialul MS, pentru sursa citată.

OMS întrevede finalul pandemiei de COVID

După aproape doi ani de pandemie declarată de OMS, într-un final se întrevede sfârșitul agoniei, a declarat duminică directorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru regiunea europeană, Hans Kluge

Odată ce valul Omicron din Europa se va fi calmat, „va exista timp de câteva săptămâni și luni o imunitate globală, fie mulțumită vaccinului, fie pentru că oamenii au dobândit imunitate prin infectare, și va exista de asemenea o scădere ca urmare a sezonalității”, consideră Hans Kluge.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`