Andrei Baciu: Vaccinurile ne protejează și de noile variante ale tulpinii virale SARS-CoV2 / În România sunt deja 35 de persoane infectate cu varianta Delta a coronavirusului

Andrei Baciu: Vaccinurile ne protejează și de noile variante ale tulpinii virale SARS-CoV2 / În România sunt deja 35 de persoane infectate cu varianta Delta a coronavirusului
Foto: Guvernul României / Facebook

Un studiu britanic publicat în revista medicală „The Lancet” arată că persoanele imunizate în schemă completă cu serurile Pfizer-BionTech și AstraZeneca-Universitatea Oxford au dezvoltat anticorpi capabili să neutralizeze varianta Delta a noului coronavirus, a anunțat secretarul de stat Andrei Baciu, vicepreședintele CNCAV.

Totodată, oficialul a precizat că, în România, au fost depistate deja 35 de persoane infectate cu varianta indiană a SARS-CoV-2.

Vaccinurile ne protejează și de noile variante ale tulpinii virale SARS-CoV2, spune Andrei Baciu

„Vaccinurile ne protejează și de noile variante ale tulpinii virale SARS-CoV2! Un studiu britanic publicat în revista medicală «The Lancet»arată că persoanele imunizate (schemă completă) cu serurile Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca au dezvoltat anticorpi capabili să neutralizeze varianta Delta (India) a noului coronavirus. Este important că organismul produce anticorpii necesari și recunoaște această mutație a coronavirusului. Din păcate, în România sunt deja 35 de persoane infectate cu varianta Delta a tulpinii virale SARS-Cov2. (…)Nu mai sta pe gânduri! Vaccinează-te!”, a scris Andrei Baciu, luni, pe Facebook.

Datele prezentate duminică de autorități arată că în România au fost administrate peste 8,73 milioane de doze din cele patru vaccinuri anti-COVID-19 autorizate la nivelul UE: Pfizer – circa 6,94 milioane; Moderna – 706.381; AstraZeneca – 835.780; Johnson & Johnson – 251.882.

Astfel, au fost vaccinate mai bine de 4,63 milioane de persoane, iar peste 4,33 milioane dintre acestea au schema de vaccinare completă. La nivelul centrelor de vaccinare au fost înregistrate 16.495 de reacții adverse, reprezentând o pondere de 1,9 la mia de doze administrate.

Cel mai recent bilanț epidemiologic arată că, de la debutul pandemiei, în România au fost detectate 1.080.256 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Un număr de 1.045.112 de pacienți au fost declarați vindecați, în timp ce 32.326 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)