Avertismentul transportatorilor: „România are cei mai nemulțumiți consumatori de produse de asigurări din Europa”

Avertismentul transportatorilor: România are cei mai nemulțumiți consumatori de produse de asigurări din Europa

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), atrage atenția asupra numărului record de petiții primite de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) în legătură cu piața asigurărilor. În acest sens, transportatorii atrag atenția că România deține un trist record mondial din acest punct de vedere. Numărul reclamațiilor (împărțite acum în două categorii distincte) rămâne unul foarte mare, adică peste 10.000. De remarcat, totuși, că ponderea reclamațiilor formulate de intermediari în numele păgubiților sau consumatorilor a devenit, în premieră, majoritară în total, după un an de creșteri explozive.

„Suntem extrem de îngrijorați de numărul uriaș de petiții înregistrate în acest an de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Numărul de petiții reprezintă un barometru important al conduitei pieței, precum și un indicator relevant privind nivelul de încredere și satisfacție al consumatorilor. Trimestrul II al acestui an ar fi trebuit să fie unul de scădere abruptă a numărului reclamațiilor înregistrate la ASF, dar a scăzut doar cu 15% față de trimestrul I.

În perioada 16 martie – 14 mai, în timpul stării de urgență, au existat restricții severe de circulație, astfel încât, jumatate din trimestrul II, circulația din Romania a fost aproape paralizată. Conform Poliției Române, în perioada stării de urgență au fost înregistrate cu 72% mai puține accidente decât într-o perioadă obișnuită.

Aceeași perioadă a fost și cea mai profitabilă, din ultimii 30 de ani, pentru societățile de asigurări care vând RCA și CASCO, în România – acestea înregistrând un minimum istoric al numărului dosarelor de daună deschise în ultimii 30 de ani.

Cu toate că numărul de accidente a scăzut cu 72%, numărul reclamațiilor a scăzut doar cu 15%”, precizează COTAR.

În anul 2019 România a înregistrat cel mai ridicat număr de petiții din Europa, la adresa firmelor de asigurări, țara noastră obținand un rușinos loc întâi, cu 25.679 de petiții. În anul 2018, România a înregistrat un număr de 10.549 petiții la adresa firmelor de asigurări.

În acest an, România a înregistrat peste 21.000 de reclamații la adresa pieței de asigurări, în primele 6 luni ale acestui an, ceea ce reprezintă aproximativ 83% din totalul numărului de reclamații înregistrate pe intreg parcursul anului 2019 (25.679 de petiții).

“România are cei mai nemulțumiți consumatori de produse de asigurări din Europa, iar aproximativ 75% din piața RCA este deținută de Euroins și City Insurance, societăți de asigurări care dețin, în aceeași proporție, numărul de reclamații”, au mai precizat reprezentantii COTAR.

Transportatorii atrag atenția că piața de asigurări din România a înregistrat, în 3 luni, echivalentul reclamațiilor înregistrate de piața germană, în peste 22 de ani.