DOCUMENTAR ÎN PREMIERĂ în România, pe B1 TV: „IRAN CONTRA ARABIA SAUDITĂ: ISTORIA UNUI CONFLICT FĂRĂ SFÂRȘIT”, miercuri, joi și vineri, de la ora 23.00 (VIDEO)

DOCUMENTAR ÎN PREMIERĂ în România, pe B1 TV: „IRAN CONTRA ARABIA SAUDITĂ: ISTORIA UNUI CONFLICT FĂRĂ SFÂRȘIT”, miercuri, joi și vineri, de la ora 23.00 (VIDEO)
Foto: spiegel.de

B1 TV va difuza, în premieră și în exclusivitate în România, una dintre cele mai complete analize ale istoriei conflictelor din Orientul Mijlociu.

Reportajul special „IRAN CONTRA ARABIA SAUDITĂ: ISTORIA UNUI CONFLICT FĂRĂ SFÂRȘIT” va fi difuzat, pe B1 TV, miercuri, joi și vineri, de la ora 23.00.

Filmat în șapte țări (Iran, Arabia Saudită, Irak, Siria, Pakistan, Yemen, Liban), reportajul pornește de la rivalitatea dintre Iran și Arabia Saudită și prezintă interviuri exclusive cu cei mai importanți lideri și decidenți din zona Golfului, dar și o serie de imagini de arhivă excepționale.

Lupta pentru hegemonie în regiune și rivalitatea dintre șiiți și suniți sunt prezentate de către lideri politici, diplomați, lideri religioși și militari.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Analiștii vorbesc deja de Al Treilea Război Mondial

Actualitatea acestei anchete este covârșitoare, tensiunile dintre Iran și Statele Unite fiind doar o consecință și o continuare a faptelor relatate în acest documentar. Documentarul, produs de PBS, este difuzat în premieră și în exclusivitate în România de către B1 TV.

Filmul este difuzată de B1 TV în contextul escaladării tensiunilor dintre Washington și Teheran, după uciderea de către americani a generalului iranian Qassem Soleimani. Astăzi, întregul Orient Mijlociu este la un pas de declanșarea unui război extrem de sângeros. Unii analiști vortbesc chiar de Al Treilea Război Mondial, sau de un dezastru nuclear, având în vedere forțele militare implicate.

Evenimentele care au aruncat în aer situația din regiune

Săptămâna trecută, comandantul forţelor de elită ale Gărzilor Revoluţionare iraniene, generalul Qassem Soleimani, şi un înalt oficial al forţelor paramilitare irakiene au fost ucişi în apropierea Aeroportului Internaţional din Bagdad, în urma unui raid aerian ordonat de preşedintele american Donald Trump.

Iranul a promis, prin declaraţii oficiale ale liderilor săi, „o ripostă militară”, o „răzbunare dură” care va avea loc „în locul potrivit şi la momentul potrivit”.

În urma escaladării tensiunilor în regiune, Statele Unite au anunțat că vor trimite încă aproximativ 3.000-3.500 de militari în Orientul Mijlociu, după ameninţările sporite la adresa trupelor din zonă.

Preşedintele Donald Trump a declarat că Statele Unite nu-și doresc un război sau o „schimbare de regim în Iran”, dar „sunt pregătite să ia toate măsurile necesare”, dacă Iranul pune în pericol vieţile americanilor.

Tensiunile dintre SUA și Iran

Între timp, tensiunile dintre SUA și Iran continuă să crească. Statele Unite au refuzat să-i acorde viză ministrului iranian de Externe, ceea ce înseamnă că Mohammad Javad Zarif nu va putea merge la reuniunea Consiliului de Securitate ce va avea loc joi la New York. Iranul a anunțat că studiază 13 „scenarii de răzbunare”, după uciderea generalului Soleimani.

Duminică, Iranul a anunțat oficial că nu își va mai respecta angajamentele asumate prin acordul nuclear încheiat cu Occidentul în anul 2015, deși SUA anunțaseră anterior că Teheranul deja s-a îndepărtat de parametrii înțelegerii.

Tot duminică, parlamentul irakian a cerut oficial guvernului să pună capăt prezenței trupelor străine pe teritoriul Irakului. Premierul Mahdi acuzase deja SUA că au încălcat suveranitatea țării.

Luni, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat, la finalul unei reuniuni extraordinare a ambasadorilor alianței, că Iranul trebuie să se abţină de la noi violenţe şi provocări.

La rândul său, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a anunţat că va fi votată o rezoluţie care va limita puterile preşedintelui Donald Trump pe timp de război.

Urmăriți B1TV.ro și pe