Bacalaureat 2021. Absolvenții de liceu susțin astăzi al doilea examen, la proba obligatorie a profilului: matematică sau istorie

Bacalaureat 2021. Absolvenții de liceu susțin astăzi al doilea examen, la proba obligatorie a profilului: matematică sau istorie

Absolvenții de liceu susțin astăzi a doua a proba a examenului de Bacalaureat, cea obligatorie a profilului: matematică sau istorie.

Examenul de Bacalaureat 2021 a început ieri cu proba scrisă la Limba şi literatura română.

Marţi, 29 iunie, se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba şi literatura maternă, este programată joi, 1 iulie.

La istorie, examenul este împărțit în trei subiecte, fiecare cotat cu câte 30 de puncte. La subiectul al III-lea, ca și în anii precedenți, ei trebuie să elaboreze un eseu pe o temă dată.

La matematică, subiectele sunt diferite la cei care au învățat la mate-info, științele naturii, tehnologic sau pedagogic.

Accesul candidaților în săli se face în intervalul 7.30 – 8.30. Elevii trebuie să aibă asupra lor actul de identitate și instrumentul de scris.

„Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru probele scrise la disciplinele Matematică şi Geografie, candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen”, arată Metodologia de organizare și desfășurare a examenului, publicată de Ministerul Educației.

Elevii care susțin Bacalaureatul vor trebuie să poarte măști de protecție în timpul examenului și să respecte regula distanțării fizice. Însă, s-a renunțat la triajul epidemiologic la intrarea în centrul de examen, precum și la panourile de plexiglas din interiorul sălilor.

Primele rezultate ale probelor scrise se vor afişa în 5 iulie, până la ora 12.00. Până la ora 18.00 se vor putea depune contestaţiile, iar pe 9 iulie vor fi afișate rezultatele finale.

Sorin Cîmpeanu, despre rata de înscriere a elevilor la Bacalaureat

„Rata de înscriere la examenul de Bacalaureat din promoția curentă – e vorba de 114.143 de elevi – e de 77%, mai puțin decât anul trecut, când au fost peste 83%. Da, este un lucru îngrijorător. Au pierdut contactul cu școala o perioadă lungă de timp, iar rezultatul e acesta.

Va trebui să vedem în timp ce putem… va trebui să găsim soluții pentru acești tineri care nu se vor prezenta la BAC. Speră să se rezolve o parte din aceste lucruri până în sesiunea din toamnă.

Oricum trebuie să rămână o prioritate acești tineri care se adaugă celor peste un milion de tineri care au absolvit liceul în ultimii ani și care nu au promovat examenul de bacalaureat”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, pentru B1 TV.