Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat amenzi în valoare de peste 100.000 de lei și au dispus suspendarea activității în cazul a două unități, în urma unor controale tematice care au fost făcute la nivel național, în perioada 3-21 iunie 2019, în domeniul producţiei cărnii de pasăre, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
LIDIA BUBLE, GOALĂ PUȘCĂ LA DUȘ! RĂZVAN A PRINS-O ÎN FAPT! AVEM IMAGINI COMPROMIȚĂTOARE (GALERIE FOTO)
În urma controlului au fost constatate, printre altele, situații în care nu exista o igienă corespunzătoare în unități, deficiențe privind manipularea și depozitarea cărnii de pasăre, deficiențe privind etichetarea cărnii de pasăre sau nerespectarea condițiilor de igienă a vestiarelor pentru personal, a spațiilor de producție și a utilajelor și echipamentelor tehnologice.
În acest context, ”inspectorii sanitari – veterinari au sechestrat la nivelul unor unități de abatorizare și tranșare a cărnii de pasăre 9.305 kg de piept de pui cu os congelat, cu origine România, contaminat cu Salmonella enteritidis, precum și o cantitate de 28 de kg de carne de pasăre, a cărei trasabilitate nu a putut fi demonstrată. Întreaga cantitate de carne a fost dirijată către unitățile de neutralizare”, se arată în comunicatul citat.
LACRIMI ÎN TELEVIZIUNE! BIATA TEO TRANDAFIR! CARMEN HARRA A FĂCUT ANUNȚUL CUMPLIT! NU MAI ARE NICIO ȘANSĂ (GALERIE FOTO)
Redăm, mai jos, comunicatul integral al ANSVSA:
În perioada 3-21 iunie 2019, au fost efectuate la nivel național controale tematice pe întreg lanțul alimentar în domeniul producţiei cărnii de pasăre.
În cadrul acțiunii au fost controlate 340 de obiective (184 exploatații comerciale de pui de carne, 8 exploatații comerciale de curcani la îngrășat, 48 unități de abatorizare și tranșare a cărnii de pasăre, 87 unități autorizate pentru producerea cărnii tocate, a cărnii preparate și a cărnii separate mecanic de pasăre, 13 centre de sacrificare a păsărilor la nivelul fermelor).
Au fost acordate 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 109.200 de lei și au fost emise 2 ordonanțe de suspendare a activității.
Inspectorii sanitari – veterinari au sechestrat la nivelul unor unități de abatorizare și tranșare a cărnii de pasăre 9.305 kg de piept de pui cu os congelat, cu origine România, contaminat cu Salmonella enteritidis, precum și o cantitate de 28 de kg de carne de pasăre, a cărei trasabilitate nu a putut fi demonstrată. Întreaga cantitate de carne a fost dirijată către unitățile de neutralizare.
Dintre neconformităţile constatate și sancţionate în urma controalelor menţionăm:
Reamintim cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. –0800 826 787–care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.