CORONAVIRUS | Metrorex anunță noi reguli pentru călătoria cu metroul: Forțele de ordine vor limita accesul pasagerilor în stații pentru evitarea supraaglomerării

CORONAVIRUS | Metrorex anunță noi reguli pentru călătoria cu metroul: Forțele de ordine vor limita accesul pasagerilor în stații pentru evitarea supraaglomerării
Foto: facebook.com/pg/metrorexoficial.ro

Metrorex anunță că o serie de măsuri pentru prevenirea supraaglomerării la metrou în contextul înmulțirii numărului cazurilor de infectare cu noul coronavirus la nivelul Capitalei. Astfel, începând de marți, 20 octombrie, pentru a limita răspândirea virusului în rândul călătorilor, personalul de pază, Poliția Metrou și alte forțe de ordine vor limita, atunci când este necesar, accesul publicului în stații. Totodată, personalul Metrorex și cel de la conducerea trenurilor îi vor îndruma pe pasageri astfel încât aceștia să păstreze distanța fizică de siguranță. În același timp, călătorii vor fi atenționați prin intermediul stațiilor de sonorizare cu privire la obligativitatea purtării măștii de protecție sau dacă unele stații sunt aglomerate.

Metrorex anunță măsuri pentru evitarea aglomerării în stații: Accesul călătorilor poate fi limitat

”Personalul Metrorex cu atribuții în supravegherea accesului în stații, personalul de conducere a trenului, precum și alt personal Metrorex au sarcini directe de urmărire a nivelului de aglomerare a stațiilor. Pentru evitarea situațiilor de supraaglomerare, călătorii vor fi îndrumați în vederea păstrării distanței fizice. În vederea luării de măsuri operative, posibilele situații de aglomerare vor fi raportate de personalul Metrorex către factorii de decizie din cadrul societății și Poliției Metrou.

Personalul Metrorex are sarcini de îndrumare și informare a publicului călător prin stațiile de sonorizare despre situațiile de aglomerare apărute și de atenționare a acestuia privind obligativitatea de a păstra distanțarea și de a purta corect masca de protecție. În sprijinul publicului călător, în vederea îndrumării și limitării situațiilor de supraaglomerare, acționează și cadre ale Poliției Metrou, alte forțe de ordine publică și personal al firmelor de pază ce efectuează serviciul în metrou”, au transmis reprezentanții Metrorex, printr-un comunicat de presă.

De asemenea, în situația apariției unor urgențe medicale în trenurile de metrou, ”personalul medical ce efectuează intervenția va avea în vedere extragerea persoanelor afectate din tren, acolo unde situația o permite. Personalul de pază, împreunăcu Poliția Metrou și cu alte forțe de ordine publică, precum și salvatorii Metrorex vor asigura protecția zonei de intervenție”.

Pentru evitarea aglomerării stațiilor sau trenurilor de metrou, ”personalul de pază, susținut de Poliția Metrou și alte forțe de ordine publică, vor limita, dupăcaz, accesul publicului călător în stațiile de metrou (…). Personalul Metrorex va sprijini Poliția Metrou, ce asigură acțiuni de patrulare în stațiile de metrou și intervenții punctuale împreunăcu Jandarmeria, ISU și alte organe de ordine publică abilitate, în functie de situația din teren”.

Noi restricții impuse în București după ce rata de infectare cu coronavirus a depășit valoarea de 3 la mia de locuitori

Aceste măsuri sunt anunțate în contextul în care Bucureștiul a depășit rata de 3 infectări cu coronavirus la mia de locuitori. Potrivit datelor comunicate marți de Grupul de Comunicare Strategică, Capitala înregistrează cea mai mare incidență a cazurilor de COVID-19din țară, 3,23 la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Totodată, măsurile vin după ce în ultimele săptămâni au existat mai multe situații în care, din cauza unor urgențe medicale apărute în cazul unor călători, circulația trenurilor a fost perturbată iar stațiile s-au supraaglomerat, fiind imposibil ca pasagerii să respecte regula distanțării fizice pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

De altfel, începând de marți, în Capitală a intrat un vigoare o serie de noi restricții impuse pe fondul contextului epidemiologic.

Astfel, purtarea măștii de protecție devine obligatorieîn spațiile deschise publice, inclusiv pentru copiii care au împlinit vârsta de 5 ani, unitățile deînvățământîși vor desfășura activitatea în mediulonline, iar restaurantele, cafenelele, cinematografele, sălile de spectacole șisălile de jocuri de noroc rămân închise. Pe de altă parte, activitatea încreșe și after-school-urieste permisă în continuare, iar în cazul învățământului superior decizia de suspendare a activității față în față va fi luată de Senatul fiecărei universități în parte.