CORONAVIRUS. Zborurile din Iași care duc muncitori români în Germania au primit aviz de la Ministerul Transporturilor (VIDEO)

CORONAVIRUS. Zborurile din Iași care duc muncitori români în Germania au primit aviz de la Ministerul Transporturilor (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zborurile de pe Aeroportul Iași care duc muncitori români în Germania au primit aviz din partea Ministerului Transporturilor, așa cum a cerut premierul Ludovic Orban pe timpul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.

Zborurile din Iași spre Germania au primit aviz de la Ministerul Transporturilor

Directorul Aeroportului Iași, Cătălin Bulgariu, a declarat pentru B1 TV că, după situația confuză de vineri dimineață, s-a primit avizarea de care era nevoie pentru operarea curselor charter spre Germania.

Potrivit acestuia, la prânz pleacă un avion cu români către Baden-Baden, iar la ora 17.00 va mai fi un zbor către Nurnberg și la ora 18.00 unul către Dusseldorf.

Pe Aeroportul Iași, pentru cursa de Baden-Baden erau anunțate 189 de persoane, iar pentru cursele de Nurnberg și Dusseldorf sunt câte 180 de persoane.

La momentul actual, în Aeroportul Iași sunt undeva la 250-300 de persoane, a precizatCătălin Bulgariu.

„Din acest punct de vedere noi ne-am organizat și avem fluxul de pasageri făcut din parcare până pe aleile aerogării, astfel încât să putem păstra distanțarea socială între pasageri”, a spus directorul Aeroportului Iași.

Mai mult, Bulgariua spus că au fost luate camerele cu termoviziune de la terminalul sosiri și au fost mutate la terminalul plecări, astfel încât totți pasagerii să fie verificați, pentru a se preîntâmpina o răspândire a noului coronavirus (COVID-19).

Toate aceste zboruri duc români la munci agricole în Germania, după ce Guvernul de la Berlin a menționat că are nevoie de 80.000 de lucrători în agricultură și a relaxat restricțiile pentru muncitorii din sud-estul Europei.

Firmele organizatoare, vinovate pentru crearea înghesuielii de pe Aeroportul Iași

Bulagariu a mai spus că vinovați pentru situația creată dimineață sunt reprezentanții firmelor care au organizat recrutările.

”Firma de recrutare a făcut aceleași greșeli ca și la Cluj. Pe ei îi interesa să aducă cât mai repede pasagerii la Iași, să îi debarce în parcare și să-și vadă de drum și să plece.

Oamenii aceia au venit la Aeroportul Iași fără a ști în ce localitate merg și la ce oră vor decola”, a mai precizat directoul Aeroportului Iași.

Listele cu oameni date de firme nu erau de folos, a spus Bulgariu, pentru că în sistemul Poliției de Frontieră trebuie introdus fie pașaportul, fie cartea de identitate.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Haos pe Aeroportul Iași, vineri dimineață

Amintim că, vineri dimineață, sute de persoane erau adunate în parcarea Aeroportului Iași. Reprezentanții aeroportului au apelat la jandarmi pentru a restabili distanțarea impusă prin lege pe timpul pandemiei de coronavirs.

Pentru că fiemele organizatoare nu aveau aviz de la Ministerul Transporturilor, oamenii au fost trimiși acasă. O parte dintre ei nu au plecat.

Câteva ore mai târziu s-a obținut avizul, iar cele trei curse cu aproximativ 500 de muncitori români vor decola astăzi spre trei destinații din Germania.

Buluc de oameni și pe aeroporturile din Sibiu și Cluj

Reamintim că peste 150 de oameni au plecat și de la Sibiu spre Germania pentru a munci în agricultură, după anunțul făcut de cancelarul Angela Merkel.

De asemenea, pe Aeroportul din Cluj a fost ăngrămădeală mare, joi. Mii de persoane care voiau să plece în Germania s-au strâns în parcare pentru a decola cu una dintre cele 12 aeronave pregătite să plece spre cea mai puternică economie a Europei.

Aici a fost deschis și un dosar penal pentru pentrusăvârșirea infracțiuniide zădărnicirea combaterii bolilor, care va fi pe rolulParchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca.

Premierul a cerut ca niciun avion să nu mai zboare fără avizul Ministerului Transporturilor

PremierulLudovic Orbani-a cerut ministrului Transporturilor,Lucian Bode, ca niciun avion cu muncitori români să nu mai decoleze fără acordul acestuia.

De asemenea, premierul a cerut demiterea managerului aeroportului din Cluj Napoca, măsură pe care o poate dispune Consiliul Județean.