Costel Alexe: Braşovul, primul mare oraş din România care va avea transportul în comun 100% electric

Costel Alexe: Braşovul, primul mare oraş din România care va avea transportul în comun 100% electric
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Braşovul va fi primul mare oraş din România care va avea un transport în comun 100% electric, ţinta pentru anul acesta fiind de 75%, respectiv 133 de autovehicule electrice, a declarat miercuri ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

Braşovul va avea transportul în comun 100% electric. ”Ţinta pentru anul acesta este de 75%”

Ministrul Mediului a circulat miercuri în Braşov cu cel de-al 14-le-a autobuz electric din cele 52 finanţate prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Mijlocul de transport în comun a parcurs astăzi primii kilometri de test înaintea intrării în circuitul din oraşul Braşov.

„Braşovul va fi primul mare oraş din România care va avea un transport în comun 100% electric. Ţinta pentru anul acesta este de 75%, ceea ce înseamnă că, până la finalul anului, transportul în comun din municipiul Braşov se va baza pe 133 de autovehicule 100% full electric. Mă bucur că Braşovul dă un semnal puternic întregii ţări şi administraţiilor locale care pot prelua acest model de bună practică. Orice oraş din România poate face asta, mai ales că ieri (marți, n.r.) am lansat în dezbatere publică ghidul prin care finanţăm achiziţia de autobuze electrice, hibride sau cu gaz comprimat şi tramvaie. Până acum, toate cele 13 autobuze care sunt deja în trafic au făcut peste 110.000 km, iar finanţarea totală se ridică la suma de 109 milioane de lei. Mă bucur că am gustat pe viu din beneficiile programelor pe care le finanţăm prim AFM”, a afirmat Costel Alexe, scrie News.ro.

Ghidul de finanţare pentru transport public ecologic în aglomerările urbane, lansat în dezbatere publică

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat în dezbatere publică ghidul de finanţare pentru transport public ecologic în aglomerările urbane, bugetul acestuia fiind de 480 milioane lei, prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

Astfel, prin accesarea programului, primăriile vor putea achiziţiona mijloace de transport 100% electrice, respectiv autobuze electrice, troleibuze, tramvaie, dar şi autobuze electric-hibride sau alimentate cu gaz natural comprimat (GNC).

”Dacă primăriile vor da dovadă de responsabilitate şi vor accesa integral aceşti bani, aproximativ 320 de mijloace de transport ecologice vor circula, în viitorul apropiat, pe străzile oraşelor din România. Trebuie ca în viitorul apropiat să investim mai mult în România, în tot ceea ce înseamnă mijloacele de transport public în comun, pentru a aduce reale beneficii comunităţilor. Am anunţat de la începutul anului că vom investi masiv în programele verzi care aduc avantaje mediului înconjurător. Prin toate programele derulate prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ne propunem, mai ales în acest context pandemic, să reducem degradarea mediului crescând calitatea vieţii în oraşele din România”, a declarat Costel Alexe.

Sunt vizate, în special, cele 14 aglomerări cu depăşiri frecvente ale valorilor maxime de emisii poluante. Este vorba despre municipiile: Bucureşti, Bacău, Brăila, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Ploieşti şi Timişoara, la care se adaugă oraşul Măgurele din judeţul Ilfov şi comuna Brazi, din judeţul Prahova.

Valoarea finanţării poate fi de maxim 80% din proiect şi ea variază în funcţie de numărul de locuitori.

Proiectul ghidului de finanţare va putea fi consultat timp de 30 zile pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, iar persoanele interesate pot oferi sugestii sau pot propune eventuale modificări.