Cu fonduri europene, peste 100 000 de oameni au apă mai bună

Cu fonduri europene, peste 100 000 de oameni au apă mai bună

Apa este resursa esențială şi absolut indispensabilă vieții. Accesul la apă potabilă și igienă sanitară este, după cum consideră și Organizația Națiunilor Unite (ONU), un drept fundamental al omului. Uniunea Europeană include protecția sănătății cetățenilor prin accesul la apă potabilă de calitate între elementele cheie ale politicii sale.

CUM AU REUŞIT, ÎN CIUDA CONTESTAŢIILOR

Țara noastră a făcut eforturi considerabile în alimentarea cu apă, fapt menționat și de un raport recent al Curţii Europene de Conturi, inclusiv prin investiţii importante din fonduri europene. Un caz elocvent este proiectul derulat de ECOAQUA Călăraşi pentru modernizarea, cu finanțare europeană, a sistemelor de alimentare cu apă din Călăraşi, Oltenița, Lehliu Gară şi Budești, județul Călăraşi, și Urziceni, județul Ialomița.

Povestea a început din necesitatea de a îmbunătăţi calitatea serviciilor de apă și canalizare furnizate în această zonă. Fondurile locale erau insuficiente pentru a dezvolta infrastructura de apă potabilă şi apă uzată. Cu expertiza acumulată şi dorinţa de a recupera costurile, cei de la Călăraşi au accesat fonduri europene în valoare de aproximativ 250 milioane lei, pentru a crește calitatea vieții locuitorilor şi a reduce riscurile privind sănătatea lor.

„Soluţia era clară: accesul la surse sigure pentru alimentarea cu apă şi controlul permanent asupra calităţii apei. Teoretic, totul se rezuma la încadrarea în limitele indicatorilor de calitate aprobați conform legislației în vigoare. Practic, însă, era nevoie de o monitorizare permanentă. Proiectul a fost unul complex, dificil şi a cuprins multe activităţi. A însemnat un efort deosebit pentru echipa noastră, din care au făcut parte zeci de specialişti bine pregătiţi”, spune ing. Mircea T, manager de proiect ECOAQUA Călăraşi.

Au fost şi întârzieri în lucrări, din cauza contestaţiilor depuse pentru achizițiile publice. Au existat chiar şi rezilieri de contracte, deoarece unii furnizori au intrat în faliment sau nu au reuşit să se mobilizeze pe parcursul lucrărilor. Cu toate acestea, proiectul a fost dus la bun sfârşit şi se văd rezultatele.

APĂ BUNĂ PENTRU SUTE DE MII DE ROMÂNI

Peste 100 de mii de români au acces acum la servicii mai bune de alimentare cu apă potabilă și beneficiază de servicii de canalizare de calitate mai înaltă. Ceea ce înainte părea de neatins, acum este normalitate. „Ne bucurăm că autorităţile au găsit o soluţie și de a oferi apă potabilă de calitate, dar şi de a reduce deşeurile. Ţinem la sănătatea noastră şi a copiilor noştri, de aceea este important pentru noi să avem apă bună. Sperăm că eforturile vor continua, astfel încât toate localităţile din ţara noastră să aibă acces la servicii de calitate”, a mărturisit Elena P. din Olteniţa.

Echipamente noi în toate stațiile de tratare a apei potabile şi în stațiile de epurare, laboratoare dotate cu instrumente şi aparatură de ultimă generație, s-au construit rezervoare, stații de clorinare, stații de pompare, au fost reabilitate câteva staţii de pre-tratare a apei potabile, conducte de aducţiune extinse, s-au achiziţionat rezervoare noi de apă şi contoare. În timpul implementării proiectului, echipa ECOAQUA s-a mărit prin antrenarea a 33 de oameni din zonă. De asemenea, au fost refăcute staţii de epurare şi pompare din Călăraşi, Olteniţa, Budeşti, Fundulea şi Urziceni. Reţeaua de canalizare a fost extinsă până la 81 de km pentru toate aglomerările.

Proiectul contribuie și la protecția mediului. Fluviul Dunărea şi râurile Ialomiţa şi Argova sunt acum mai puţin poluate şi asta datorită modernizării colectoarelor de apă uzată. Consumurile energetice s-au redus, prin înlocuirea echipamentelor din stațiile de pompare cu utilaje performante. Tehnologiile folosite au dus la consumuri mici de energie, emisii scăzute în atmosferă.

Eforturile nu se opresc aici. Pentru a face viața oamenilor mai bună, ECOAQUA Călăraşi mai pregătește un proiect pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată în județele Călărași şi Ialomiţa, din fondurile europene destinate perioadei de programare 2014-2020.

CONTEXT

Proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare în județul Călăraşi”, finanțat prin Fondul de Coeziune al Uniunii Europene în cadrul Programului Operațional Sectorial “Mediu” 2007-2013, constă în investiții pentru îmbunătățirea proceselor de tratare și de distribuție a apei potabile, precum și pentru colectarea și epurarea apei uzate.

Prin proiect au fost realizate investiții în infrastructura de apă şi apă uzată din aglomerările urbane Călăraşi, Olteniţa, Lehliu-Gară, Fundulea şi Budeşti (județul Călăraşi) şi Urziceni (județul Ialomița).

Valoarea totală a proiectului este de 303.621.436 lei (fără TVA), din care 258.078.221 lei fonduri europene şi 45.543.215 lei cofinanțare naţională.

Acest articol face parte din Campania Ministerului Fondurilor Europene „Bani europeni pentru idei românești” și a fost publicat pe www.b1.ro, în cadrul proiectului „Campanii de comunicare pentru promovarea fondurilor ESI 2014-2020” (cod MySMIS 12088), cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”