Cunoscută profesoară de limba și literatura română: „S-a găsit soluția pentru rezultate bune la examene: subiecte ușoare. Cu 50 de cuvinte se poate lua nota 5 la Evaluarea Națională”

Cunoscută profesoară de limba și literatura română: S-a găsit soluția pentru rezultate bune la examene: subiecte ușoare. Cu 50 de cuvinte se poate lua nota 5 la Evaluarea Națională
Foto: Pixabay

Cristina Tunegru, cunoscută profesoară de limba și literatura română susține că subiectele la examenele naționale au avut un grad de dificultate mult diminuat pentru a crește rata de promovare. Potrivit acesteia, cu 50 de cuvinte se poate lua nota 5, iar la examenul de Bacalaureat, la eseu a fost același subiect ca la simulare.

“S-a găsit soluția pentru rezultate bune la examene: subiecte ușoare. Cu 50 de cuvinte se poate lua nota 5 la Evaluarea Națională. La Bac, la eseu, a fost același subiect ca la simulare. Nu cred că reducerea exagerată a nivelului de dificultate a subiectelor este o soluție”, a precizat profesoara într-o postare pe Facebook.

Rezultatul este o ierarhizare și o evaluare incorecte:

“Problema este că se viciază evaluarea și ierarhizarea corectă. La unele licee se poate intra cu câteva sutimi sub 10. Un copil foarte bun care a muncit mult, dar care a avut ghinion și a greșit un subiect mărunt este dezavantajat și poate pierde șansa la liceul pe care îl merită. Probabil, anul acesta mediile de admitere vor crește.

Cu toate că examenul este ușor, 16 500 de copii de gimnaziu nici măcar nu l-au dat. Cât un oraș întreg. Copiii aceștia au rămas corigenți, un alt artificiu prin care se umflă rezultatele”, a mai precizat Cristina Tunegru.

Aceasta atrage că nu poți să rezolvi problemele sistemului de educație jucându-te cu subiectele de examen:

“Subiectele la examene trebuie să fie gradate, echilibrate, să existe și subiecte ușoare, accesibile, dar și câteva subiecte de dificultate crescândă. Copiii care au muncit, au învățat trebuie să aibă șansă să obțină note mari. Nu poți să rezolvi problemele sistemului de educație jucându-te cu subiectele de examen. Cel mult poți să le cosmetizezi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe