Cunoscută profesoară de limba și literatura română: „S-a găsit soluția pentru rezultate bune la examene: subiecte ușoare. Cu 50 de cuvinte se poate lua nota 5 la Evaluarea Națională”

Cunoscută profesoară de limba și literatura română: S-a găsit soluția pentru rezultate bune la examene: subiecte ușoare. Cu 50 de cuvinte se poate lua nota 5 la Evaluarea Națională
Foto: Pixabay

Cristina Tunegru, cunoscută profesoară de limba și literatura română susține că subiectele la examenele naționale au avut un grad de dificultate mult diminuat pentru a crește rata de promovare. Potrivit acesteia, cu 50 de cuvinte se poate lua nota 5, iar la examenul de Bacalaureat, la eseu a fost același subiect ca la simulare.

“S-a găsit soluția pentru rezultate bune la examene: subiecte ușoare. Cu 50 de cuvinte se poate lua nota 5 la Evaluarea Națională. La Bac, la eseu, a fost același subiect ca la simulare. Nu cred că reducerea exagerată a nivelului de dificultate a subiectelor este o soluție”, a precizat profesoara într-o postare pe Facebook.

Rezultatul este o ierarhizare și o evaluare incorecte:

“Problema este că se viciază evaluarea și ierarhizarea corectă. La unele licee se poate intra cu câteva sutimi sub 10. Un copil foarte bun care a muncit mult, dar care a avut ghinion și a greșit un subiect mărunt este dezavantajat și poate pierde șansa la liceul pe care îl merită. Probabil, anul acesta mediile de admitere vor crește.

Cu toate că examenul este ușor, 16 500 de copii de gimnaziu nici măcar nu l-au dat. Cât un oraș întreg. Copiii aceștia au rămas corigenți, un alt artificiu prin care se umflă rezultatele”, a mai precizat Cristina Tunegru.

Aceasta atrage că nu poți să rezolvi problemele sistemului de educație jucându-te cu subiectele de examen:

“Subiectele la examene trebuie să fie gradate, echilibrate, să existe și subiecte ușoare, accesibile, dar și câteva subiecte de dificultate crescândă. Copiii care au muncit, au învățat trebuie să aibă șansă să obțină note mari. Nu poți să rezolvi problemele sistemului de educație jucându-te cu subiectele de examen. Cel mult poți să le cosmetizezi”.

Ultima oră
20:51 - Ciprian Pandea (PNL Călărași), despre șeful interimar al Gărzii de Mediu: Alexandru Lucian Vasile era adjunctul lui Octavian Berceanu, cu care a colaborat foarte bine, și este un om cu studii în domeniu
20:50 - Cine e noul șef al Gărzii de Mediu: Fiul primarului PNL din Jegălia a fost numit interimar în locul lui Octavian Berceanu, demis de Florin Cîțu în ciuda rezultatelor semnificative
20:39 - Octavian Berceanu: Demiterea mea se reflectă direct asupra calității aerului pe care îl respirăm, a vieții pe care o ducem și a modului în care gestionăm mediul și sănătatea noastră (VIDEO)
20:39 - Radu Oprea, despre partidul lui Liviu Dragnea: Au mai fost încercări ale foștilor lideri PSD, dar astăzi niciunul nu este un partid parlamentar (VIDEO)
20:11 - Sorin Cîmpeanu: Certificatul digital nu este o regulă aplicabilă în școli / Se discută și o posibilitate de extindere a testării (VIDEO)
19:55 - DSU o contrazice pe Dana Budeanu și lămurește situația de la Floreasca: Sunt internați 11 pacienți în ATI, dintre care doar 3 sunt vaccinați cu schema completă
19:48 - Sorin Cîmpeanu: Dacă se păstrează viteza de creștere a incidenței în București, vom ajunge la 6 la mie în octombrie. Previziunile specialiștilor spun că pragul va fi depășit pe o perioadă relativ scurtă (VIDEO)
19:31 - Campania de vaccinare înaintează lent: Circa 12.000 de persoane vaccinate în 24 de ore
19:29 - Bucurie mare în familia regală. Prințesa Beatrice a născut o fetiță (FOTO)
19:13 - Petre Cozma, mesaj dur: „Nu o să mai intru în Dinamo, nu mai vreau nimic cu numele lui Marian Cozma acolo”