Emilia Șercan: Mai mulți profesori din UBB ar fi plagiat pe modelul Bode. Universitatea i-a cerut ministrului să-și corecteze teza, ca să creeze un precedent pentru salvarea acestora

Emilia Șercan: Mai mulți profesori din UBB ar fi plagiat pe modelul Bode. Universitatea i-a cerut ministrului să-și corecteze teza, ca să creeze un precedent pentru salvarea acestora
Foto: Emilia Șercan / Facebook

Emilia Șercan aduce noi acuzații grave Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB). Jurnalista de investigație a repetat că e incorectă și chiar absurdă solicitarea Comisiei de etică a UBB ca teza de doctorat plagiată a ministrului de Interne, Lucian Bode (PNL), să fie corectată. De asemenea, jurnalista a catalogat ca fiind „stupefiantă” explicația dată pe acest subiect de Daniel David, rectorul UBB, în interviul pe care i l-a dat Sorinei Matei la AlephNews. Emilia Șercan a precizat apoi care ar fi motivul real pentru care UBB insistă ca lucrarea de doctorat a lui Bode să fie nu retrasă, ci doar corectată.

Șercan explică de ce UBB îi cere lui Bode să-și corecteze lucrarea de doctorat

„Am stat de vorbă cu mai mulți oameni din UBB pentru a înțelege această solicitare absurdă de corectare a unei teze declarate plagiată.

Ideea care mi s-a conturat din aceste discuții este că în UBB ar fi mai multe teze plagiate pe același model ca cea a lui dr. Bode, adică prin traducere fără citare și atribuire corespunzătoare, teze care ar aparține unor profesori din UBB, iar această decizie a fost una preventivă.

Așadar, decizia nu a fost luată pentru a-l apăra și proteja pe dr. Bode în mod special, ci pentru a crea un precedent aplicabil ulterior în cazul profesorilor plagiatori care ar fi expuși public”, a scris Emilia Șercan, într-o postare pe Facebook.

UBB, acuzată că a jucat politic în scandalul tezei lui Bode

Comisia de etică a UBB a stabilit, inițial, că Bode a plagiat sub 3% din teza sa de doctorat. Ulterior a precizat că, de fapt, nu a analizat toată lucrarea, ci doar aspectele sesizate. Comisia a făcut o nouă analiză, de data aceasta amplă și cu experți internaționali, după ce Emilia Șercan a demonstrat, într-un articol pentru PressOne, că ministrul a plagiat aproape 20% din lucrare.

În a doua sa decizie, Comisia de etică a UBB a spus că aspectele sesizate în mare se confirmă, însă nu a specificat o proporție a plagiatului, ci a precizat doar că teza e „profund viciată”. De asemenea, forul nu a cerut retragerea tezei de doctorat a lui Bode, ci doar corectarea ei.

În cadrul emisiunii „Bună, România!”, difuzată pe B1 TV, profesorului Dacian Dragoș, președintele Comisie, i s-au cerut explicații privind acest verdict ciudat. Răspunsurile sale AICI.

În paralel, Emilia Șercan a criticat încă de la început acest al doilea verdict al Comisiei de etică, acuzând practic UBB că a jucat politic: „UBB s-a plasat, încă o dată, de partea plagiatorului și nu a integrității academice. A preferat să îl apere pe Bode în loc de a apăra propria imagine și propriile standarde. S-a raportat la „cazul Bode” în cheie politică mai mult decât etică”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo
18:39 - „Doamne, hai că nu suntem pierduți!”. O ambulanță blocată în zăpadă a fost împinsă de un grup de petrecăreți. Tinerii au mers 2 kilometri prin viscol pentru a ajunge la autospecială (VIDEO, FOTO)