Fetele sunt tot mai atrase de meserii masculine: „Au mai multă răbdare și sunt conștiincioase”

Fetele sunt tot mai atrase de meserii masculine: „Au mai multă răbdare și sunt conștiincioase”
Sursa Foto: Flickr.com

Sudor, electrician, tinichigiu sau vopsitor auto – sunt meserii care devin din ce în ce mai atractive pentru femei.

Conform experților, această tendință sprijină companiile din zonele industriale cu deficit de personal, notează stirileprotv.ro.

Din ce în ce mai multe tinere învață meserii de băieți

Cu toate acestea, multe tinere cu astfel de calificări nu exclud posibilitatea de a pleca în străinătate după absolvire, unde salariile lunare pot ajunge la 3.000 de euro.

Elevă în cadrul Liceul Tehnologic din Blaj, Georgiana reușește să realizeze cu succes un circuit electric, uneori mai repede decât băieții din clasă.

„Am văzut la tata mai ales, că lucra în fabrică, și am fost curioasă și m-a atras din primele momente când m-a lăsat să îl ajut. Chiar dacă suntem fete, electricienii sunt foarte căutați și e o meserie bine plătită”, a declarat Georgiana Crețiu, elevă.

În cazul Alexandrei, tânăra se pregătește să devină vopsitor auto. „Este destul de dificil deoarece sunt o fată printre foarte mulți băieți, dar cred și sper că pot să mă ridic, să facem aceeași meserie la același nivel. Momentan învățăm măsurătorile cu șublerul”, a spus Alexandra Maria, elevă.

Și Elisabeta, o tânără în vârstă de 18 ani din județul Bistrița-Năsăud, va deveni sudor cu diplomă.

„Câștigi mai bine în acestă meserie, e mai căutată”, a susținut Elisabeta Rus, elevă.

Directorii liceelor tehnologice susțin că numărul fetelor care doresc studieze în astfel de profesii crește în fiecare an.

„Putem considera că s-a dublat numărul de fete. Salariul cred că este foarte motivant, pentru că cererea este foarte mare”, a transmis Lucian Blaga, director adjunct Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj.

„Fetele sunt atente, migăloase, au mai multă răbdare și sunt conștiincioase”, a spus Carmen Sânc, director Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia.

„Ei pleacă la întreprinderi unde se instruiesc și se pregătesc în continuare. Mulți dintre ei, după ce termină școala profesională, se angajează atât în țară cât și în străinătate”, a mai specificat Alexandru Man, profesor instructor școala profesională Târlișua, potrivit sursei menționate.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`