Horia-Roman Patapievici: Fenomenul corectitudinii politice se manifestă ca o teroare morală, un coșmar asemenea stalinismului 

Horia-Roman Patapievici: Fenomenul corectitudinii politice se manifestă ca o teroare morală, un coșmar asemenea stalinismului 

Scriitorul Horia-Roman Patapievici critică fenomenul corectitudinii politice cu care se confruntă societățile contemporane, spunând că acesta se manifestă ca o teroare morală, un coșmar asemenea stalinismului, informează Agerpres.

Prezent la târgul de carte Bookfest, unde a participat la lansarea volumului "Proștii Europei. Cum se sinucid civilizațiile" de Traian Ungureanu, Patapievici a atras atenția asupra potențialului devastator pe care îl are corectituinea politică pentru libertatea cuvântului și pentru modul în care civilizația occidentală a construit noțiunea de civilizație liberă.

"Ilustrând perfect butada aceea teologică, care spune că cea mai mare ispravă a diavolului este să-i convingă pe oameni că nu există, la fel procedează și corecții politici. Partida asta, în momentul în care vei expune chestiunea, cu o privire candidă, deschisă, pentru că, nu-i așa, ei sunt foarte 'open minded', ei vor spune 'Dar nu e adevărat! Pur și simplu nu este adevărat!' În momentul în care vei aduce argumente vor spune 'Nooo… E o interpretare tendențioasă! În realitate…' Și-ți vor spune cum stau lucrurile 'în realitate'. Suntem cumva ca într-un coșmar de revenire a stalinismului fără NKVD și fără teroarea care, în anii '50, a reglat pe veci chestiunea cine are dreptul să deschidă gura și cine poate vorbi. Cumva, în absența terorii fizice a apărut o teroare care este morală și care este teama justificată a omului civilizat de a fi eliminat din lumea civilizată", a declarat scriitorul.

"Bunăoară, chestiunea care stă în centrul lumii de astăzi și a cărții lui Traian Ungureanu care este problema terorismului musulman, islamic, care se revendică dintr-o interpretare a Coranului și a tradiției, o interpretare care, din păcate, nu este periferică pentru că majoritățile nu o resping, iar atunci când 'radicalizații' — cum se numesc astăzi — își termină treaba, găsesc întotdeauna un consens, o scuză sau un adăpost în majoritățile care, nu-i așa, corect politic este să le distingi cu grijă de extremiștii care fac rele. În momentul în care critici aceste lucruri, stigmatul este pregătit, ești islamofob, ești rasist. (…) Dar, în momentul în care eticheta de rasist este folosită pentru a te stigmatiza, a te elimina și a-ți închide gura pur și simplu cu o cenzură care-i foarte subtilă și care s-a insinuat în universități, în presă, în lumea politică astfel încât agenda este fixată de tabuurile corectitudinii politice, în acest moment vedem potențialul devastator pentru libertatea cuvântului și pentru modul în care civilizația occidentală a construit noțiunea de civilizație liberă, le vedem, pericolele sunt explozive, dar, cumva, suntem legați de mâini și de picioare", a mai spus Patapievici.

Scriitorul a ținut să sublinieze că nu are nimic cu Isalmul și a precizat că "islamofobia este una din maladiile inventate de corecții politici pentru a exclude din dezbatere pe cei care doresc să spună lucrurilor pe nume".

"Mă simt imediat obligat să precizez: nu am nimic cu Islamul, dacă mă chestionați, știu multe despre islam, am citit Coranul, admir filosofia făcută în limba arabă în Evul Mediu, deci nu pot fi acuzat de islamofobie decât dacă sunteți corecți politic", a mai spus Horia-Roman Patapievici.