INS: Peste 75% dintre gospodăriile din România au acces la Internet

INS: Peste 75% dintre gospodăriile din România au acces la Internet
Foto: pixabay.com

Peste trei sferturi din totalul gospodăriilor din România (75,7%) au acces la internet de acasă, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Este vorba despre o creștere cu 3,3% față de anul anterior.

”În anul 2019, peste trei sferturi dintre gospodăriile din România (75,7%) au acces la reţeaua de internet de acasă, 61,8% dintre acestea fiind localizate în mediul urban.

În profil teritorial, conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (aproape 6 din 7 gospodării au acces la internet de acasă), urmată de regiunile Vest şi Nord-Vest. Cele mai mici ponderi sunt înregistrate de regiunile Nord-Est (70,6%) şi Sud-Muntenia (70,9%)”, arată datele INS.

Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 ani, proporţia celor care au folosit vreodată internetul a fost de 82,3%, în acest caz fiind înregistrată o creștere cu 3,5 puncte faţă de anul anterior.

Datele INS mai arată că, dintre utilizatorii curenți 77% folosesc internetul cu frecvenţă zilnică sau aproape zilnică, în creṣtere cu 1,5 puncte procentuale faţă de anul anterior (77,0% faţă de 75,5%).

În ceea ce privește regiunile țării, în Vest a fost înregistrat cel mai mare procent al celor care au utilizat vreodată internetul (91,7%). Urmează regiunile Bucureṣti – Ilfov (90,4%) ṣi Nord – Vest (86,9%). La polul opus se află regiunile Sud-Muntenia (77,3%) ṣi Sud-Est (75,2%).

Proporţia bărbaţilor care folosesc sau au folosit vreodată internetul este puţin mai mare decât cea a femeilor: 83,6% faţă de 81,1% , diferenţa fiind de 2,5 puncte procentuale, în creṣtere faţă de anul anterior când se înregistra o diferenţă de 1,8 puncte procentuale.