Polițiștii au descoperit o cantitate impresionantă de cocaină, în apropiere de București, la Chiajna. Jumătate de tonă de cocaină a fost descoperită în cutii de banane.
Drogurile provin din Columbia, au fost aduse în Europa prin portul Anvers din Belgia, apoi marfa a intrat în țară prin portul Constanța și a ajuns la un depozit de legume- fructe din zona Chiajna.
Captura de droguri ar fi ajuns din greșeală în depozitul din Chiajna, iar importatorul a alertat autoritățile, după ce s-a trezit cu o jumătate de tonă de cocaină ambalată în cutii de banane.
Importatorul urma să primească banane din Columbia, însă s-a trezit cu o cantitate uriașă de droguri. El a alertat autoritățile. Drogurile ar fi ajuns inițial în Portul Constanța și au traversat jumătate din țară până să ajungă în depozitul de lângă București.
Transporturile sigilate care ajung în România pe mare nu pot fi verificate, iar scannerele din vămi nu mai funcționează din 2015. Autoritățile dau vina unele pe altele și nimeni nu și-a asumat să le repare.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală a precizat că valoarea de piață a drogurilor descoperite la Chiajna ajunge la suma de 25 de milioane de euro.
„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au fost sesizați de către ofițerii de poliție judiciară din cadrul BCCO București cu privire la faptul că, într-un depozit de pe raza județului Ilfov, a fost depistată o cantitate de 503 kilograme cocaină disimulată în 35 de baxuri de banane.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că, respectiva cantitate de cocaină a ajuns pe teritoriul României, într-un transport de aproximativ 20 de tone de banane, de proveniență Columbia, achiziționat de pe raza unui stat al Uniunii Europene.
Valoarea de piață a drogurilor indisponibilizate este de aproximativ 25 de milioane de euro.
Prin ordonanța Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, cu privire la săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 2 și art. 3 din Legea 143/2000.
Activitățile au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO București, al criminaliștilor din cadrul DGPMB – Serviciul Criminalistic și al luptătorilor SIAS.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, se arată în comunicatul DIICOT.