MAI anunţă emiterea unor noi coduri PORTOCALII şi GALBENE. Regiunile vizate

MAI anunţă emiterea unor noi coduri PORTOCALII şi GALBENE. Regiunile vizate
Sursă foto: ISU Prahova

În intervalul 2 iunie ora 21.00 – 3 iunie ora 12.00, pentru județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman și pentru zona montană și submontană din Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea este în vigoare o avertizare meteorologică de tip COD PORTOCALIU, a precizat Ministerul Afacerilor Interne (MAI), într-un comunicat de presă, de duminică.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care citează Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a indicat că în aceste zone, existăposibilitatea producerii unor fenomene extreme, precum cantități de apă ce vor depăși 40 de litri pe metru pătrat și izolat chiar între 50 și 70 de litri pe metru pătrat.

„Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și grindină”, se arată în comunicat.

„Meteorologii au emis și un COD GALBEN de averse ce vor avea caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Avertizarea este valabilă pentru zonele montane și submontane și extremitatea sudică a țării, în intervalul 2 iunie ora 14.00 – 2 iunie ora 21.00”, precizează MAI.

„De asemenea, începând cu 2 iunie ora 21.00 intră în vigoare o avertizare meteo COD GALBEN pentru cea mai mare parte a Olteniei și Munteniei, local în Dobrogea, sud-estul Transilvaniei și jumătatea de sud a Moldovei, precum și pentru zona Carpaților Meridionali și de Curbură.

Avertizarea este valabilă până pe 3 iunie la ora 12.00 și vizează averse ce vor avea caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină”, a adăugat ministerul.

Ce recomandăautorităţile

„Ministerul Afacerilor Interne recomandă populației din zonele vizate de avertizări să se adăpostească, să evite deplasările și să respecte recomandările structurilor MAI și ale autorităților locale, inclusiv atunci când se impune evacuarea populației din anumite zone.

Toate măsurile dispuse au ca scop protejarea vieții oamenilor și a bunurilor materiale și limitarea efectelor fenomenelor meteorologice și hidrologice.
Situația la nivel național este monitorizată prin centrul Național de Conducere Integrată al MAI”
, aratăcomunicatul.