Meteorologii avertizează: Valul de căldură se intensifică în aceste zile. Vorbim despre temperaturi extrem de mari comparabile cu recordurile absolute (VIDEO)

Meteorologii avertizează: Valul de căldură se intensifică în aceste zile. Vorbim despre temperaturi extrem de mari comparabile cu recordurile absolute (VIDEO)
sursa foto: pixbay

Valul de căldură se intensifică în aceste zile în România, fiind așteptate temperaturi aproape de recordurile absolute înregistrate pentru aceată perioadă, a declarat pentru B1 TV Viorica Dima, meteorolog ANM:

“Valul de căldură se intensifică în aceste zile, atât pe parcursul zilei de astăzi, cât și mâine. Vorbim despre temperaturi extrem de mari comparabile cu recordurile absolute ale acestei perioade pe care o traversăm, temperaturi maxime extreme în bună parte din Banat, poate și sud-vestul Oltenei, partea de nord-vest, în Maramureș, Splaj, Satu Mare. Așteptăm temperaturi cu mult mai mari, undeva la 35-36 și chiar 38 de grade, valori considerabil mai mari față de normele perioadei.

Nu vom scăpa nici de instabilitatea atmosferică. Aceasta va fi mai accentuată, tot în jumătatea de Est a teritoriului și cu precădere în județele adiacentei ramei Carpaților” , a declarat Viorica Dima.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod roșu de temperaturi extreme și de disconfort termic deosebit de accentuat, valabilă pentru județele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş.

În zonele atenţionate se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 şi 41 de grade, iar în nord-vest între 35 şi 38 de grade Celsius. În cursul nopţii valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20 – 24 de grade.

În acelaşi interval va fi valabilă o avertizare Cod portocaliu de căldură în sud-vestul şi centrul ţării, unde se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 şi 39 de grade Celsius în Oltenia şi între 35 – 37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20 – 22 de grade.

De asemenea, joi şi vineri, pe fondul unui Cod galben, valul de căldură va cuprinde toată ţara, iar disconfortul termic va fi ridicat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În Muntenia, Dobrogea, Moldova şi estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 şi 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade Celsius.

ANMprecizează că, în zonele montane şi pe arii mai restrânse în restul ţării, mai ales după-amiaza şi seara, vor mai fi perioade cu instabilitatea atmosferică ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi căderi de grindină.

Tags:
Ultima oră