Nicușor Dan, vizită la stația de epurare Glina, unde se derulează proiectul pentru tratarea apelor uzate din București: „Este proiectul cel mai mare pe care municipalitatea îl desfășoară” (VIDEO)

Nicușor Dan, vizită la stația de epurare Glina, unde se derulează proiectul pentru tratarea apelor uzate din București: Este proiectul cel mai mare pe care municipalitatea îl desfășoară (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a efectuat joi o vizită la Stația de epurare Glina, unde se derulează proiectul-cheie pentru tratarea apelor uzate din București și pentru îmbunătățirea calității apelor subterane și de suprafață din această zonă.

“Am vizitat șantierul de la Glina pentru epuarea apelor uzate. Este proiectul cel mai mare pe care municipalitatea îl desfășoară în acest moment. E vorba de epurarea apelor din București. Este o chestiune de mediu, care ține pe de o parte de pele pe care noi le deversăm în Dâmbovița în argeș și apoi în Dunăre.

Pe de altă parte, tot ce înseamnă rețea de ape uzate și raportul dintre aceste ape uzate și mediu e important pentru ca să prevenim infiltrațiile pe care le cunoaștem cu toții că au loc în București. E vorba aici despr eun proiect finanțat în mare parte de Comisia Europeană.

Este un proiect de 1,7 miliarde lei care are trei componente mari: una este stația pe care o avem aici, 550 de milioane lei. Celelalte componente sunt caseta Dâmboviței și cele două colectoare care sunt de o parte și de alată a Dâmboviței. Înainte de acest proiect a existat un proiect care s-a finalizat în 2011, cu o investiție de la Comisia Europeană. Partea care funcționează în acest moment permite tratarea a 5 m3 pe secundă.

După realizarea celei de-a 2-a linii care este prevăzută de această stație o să ajungem la 12 m3 pe secundă, necesarul pentru București este de 8 m3 pe secundă. Această stație cu cele 2 linii este suficientă până în anul 2040. Este o tehnologie de ultimă generație”, a declarat Nicușor Dan.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)