PNRR, trimis înapoi României, pentru a doua oară. Nemulțumirile Comisiei Europene

PNRR, trimis înapoi României, pentru a doua oară. Nemulțumirile Comisiei Europene
Foto: pixabay

PNRR a fost respins pentru a doua oară de Comisia Europeană, care a găsit zeci de nereguli în proiectul prin care România ar urma să primească fonduri în valoare de 29,2 miliarde de euro.

Bruxellesul a atenționat coaliția de guvernare după ce a descoperit mai multe estimări greșite pentru diverse cheltuieli, precum costurile estimative pentru proiectul de renovare a spitalelor, informează AlephNews.

De asemenea, pentru alte proiecte nu sunt oferite suficiente informații pentru stabilirea corectă a costurilor. Schemele de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului, zona de research, dezvoltare și inovare, respectiv turismul, fondul pentru tranziție verde și digitală și școlile verzi sunt secțiunile vizate, cu probleme de transparență.

Un alt aspect care i-a făcut pe liderii europeni să ridice din sprânceană au fost sumele alocate pentru trainingurile care vor fi realizate prin companiile private de consultanță. Potrivit Comisiei, un training costă 133.000 de euro de persoană, excesiv în opinia evaluatorilor.

Angajamentele României, prin PNRR

România mai are două luni de zile pentru a pune la punct PNRR-ul. Cea mai recentă variantă a planului a fost trimisă către Comisie săptămâna trecută. 1.200 de pagini are în total PNRR-ul, prin care Guvernul Cîțu își asumă, printre altele, construirea unei rețele de apă de 630 de km, 2.470 de noi rețele de canalizare, plantarea de 45.000 de hectare de pădure, 434 de km de autostradă, 52 de stații electrice de încărcare a mașinilor, cu 264 de puncte de încărcare, modernizarea a 311 km de cale ferată, digitalizarea a 3.000 de IMM-uri, construirea de 50 de școli noi. Totul, până în anul 2026.

Săptămâna viitoare, Comisia Europeană urmează să dea săptămâna viitoare undă verde primelor planuri de relansare economică finanțate de UE, împotriva efectelor crizei COVID, potrivit președintelui Ursul von der Leyen.