Polițiștii de frontieră de pe nava „Ștefan cel Mare” au salvat peste 2.000 de migranți în timpul misiunii de pe Marea Mediterană

Polițiștii de frontieră de pe nava „Ștefan cel Mare” au salvat peste 2.000 de migranți în timpul misiunii de pe Marea Mediterană
Foto: Facebook / Poliția de Frontieră

Polițiștii de frontieră de pe nava „Ștefan cel Mare” au salvat peste 2.000 de migranți în timpul unei misiuni ce a durat peste 4 luni, din Marea Mediterană. Scopul misiunii avea rolul de combatere a migrației ilegale, iar polițiștii români au salvat migranții ce încercau să treacă marea prin intermediul unor bărci improvizate și suprapopulate, conform Agerpres.

2.000 de migranți au fost identificați și salvați

Nava MAI 0201 „Ştefan cel Mare”, din dotarea Poliţiei de Frontieră Române, a participat în perioada 11 august – 1 decembrie la operațiunea UE „THEMIS”, ce are în vedere combaterea migrației ilegale, organizată de către Agenţia Europeană FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Poliţie de Frontieră şi Gardă de Coastă).

„Nava ‘amiral’ a Poliţiei de Frontieră Române a executat misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă externă din sudul Italiei, alături de forţele de poliţie şi de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune. S-a avut în vedere întreprinderea de măsuri comune pe linia controlului fluxurilor migraţioniste la limita sudică a spaţiului comunitar, efectuarea cu operativitate a schimbului de date şi informaţii între autorităţile de aplicare a legii din aceste ţări, precum şi un schimb eficient de experienţă între poliţiştii de frontieră europeni”, se arată într-un comunicat transmis de Garda de Coastă.

Protecție împotriva migranților ilegali

„În cadrul misiunilor desfăşurate, poliţiştii de frontieră români au salvat, transbordat şi transportat 2.082 migranţi, care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni supraaglomerate şi de mici dimensiuni, ce navigau în Marea Mediterană şi care, ulterior, au fost predaţi autorităţilor italiene pentru efectuarea formalităţilor specifice. Echipajul navei a fost apreciat de către parteneri datorită profesionalismului cu care a acţionat pe timpul misiunilor, seriozităţii şi implicării în munca susţinută depusă. Chiar dacă condiţiile hidrometeorologice au fost de multe ori neprielnice, toate persoanele salvate au fost aduse în siguranţă la mal, nefiind înregistrate probleme de niciun fel”, au informat reprezentanţii Gărzii de Coastă.

Operațiunea „Themis” a avut ca scop combaterea migrației ilegale în granițele maritime ale Uniunii Europene, mai ales în Italia, care se confruntă cu un val de migranți ce traversează Marea Mediterană.

Urmăriți B1TV.ro și pe