Ambasadorul Chinei în România: ”Cooperarea egală și reciproc avantajoasă dintre China și SUA favorizează dezvoltarea sănătoasă a economiei globale”

Ambasadorul Chinei în România: ”Cooperarea egală și reciproc avantajoasă dintre China și SUA favorizează dezvoltarea sănătoasă a economiei globale”

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România, Jiang Yu, transmite, în contextul fricțiunilor economice și comerciale sino-americane, că o ”cooperare egală și reciproc avantajoasă dintre China și SUA favorizează dezvoltarea sănătoasă a economiei globale”.

”Globalizarea economică este o tendință irezistibilă a timpurilor. Acea serie de măsuri protecționiste comerciale adoptate de Statele Unite încalcă regulile Organizației Mondiale a Comerțului și subminează sistemul comercial multilateral și încrederea pieței, ceea ce nu sunt favorabile redresării economice mondiale și tendinței de globalizare economică”, se arată într-un comunicat transmis de Jiang Yu.

Ambasadorul a precizat că, întotdeauna, China a aderat la punctul de vedere al soluționării litigiilor prin dialog și negociere și a desfășurat mai multe runde de negocieri economice și comerciale cu SUA pentru a se strădui să stabilizeze relațiile economice și comerciale bilaterale.

Foto:Jiang Yu – Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România

În comunicatul citat se menționează că ”actualul guvern al Statelor Unite urmărește politica ”SUA pe primul loc”, adoptând o serie de măsuri unilateraliste și protecționiste și folosindu-se de tarife și alte măsuri pentru a-și impune propriile interese și cereri asupra altor țări (…) Statele Unite au vizat și China, lansând în august 2017 „paragraful 301”, ignorând eforturile și realizările neîncetate ale Chinei în consolidarea protecției proprietății intelectuale și îmbunătățirea mediului de afaceri pentru investițiile străine de-a lungul anilor, ignorând esența avantajului reciproc și a cooperării dintre China și Statele Unite, făcând numeroase evaluări negative Chinei, au adoptat restricții economice și comerciale, cum ar fi creșterea tarifelor și restricționarea investițiilor, provocând astfel fricțiuni comerciale sino-americane”.

”Guvernul chinez a crezut dintotdeauna că practica de a amenința creșterea tarifelor vamale nu ajută la soluționarea problemelor economice și comerciale. China și Statele Unite ar trebui să mențină spiritul respectului reciproc, egalității și avantajului reciproc, să rezolve problemele prin negocieri cu bună-credință și onestate, să micșoreze diferențele, să extindă interesele comune și să protejeze în comun stabilitatea și dezvoltarea economică globală”, se mai adaugă în document.

Oficialul a mai declarat că Republica Populară Chineză nu va ceda în fața principiilor majore.

”Atât China, cât și Statele Unite ar trebui să vadă și să recunoască diferențele și etapele dezvoltării naționale și să-și respecte căile de dezvoltare și sistemele de bază ale celeilalte părți. Este imposibil să se aștepte să se rezolve toate problemele printr-un singur acord, ci trebuie la fel să se asigure că acordul răspunde nevoilor ambelor părți și să fie un acord echilibrat”, este menționat în comunicat.

”Cooperarea este singura alegere corectă între China și Statele Unite, iar o situație benefică pentru ambele, poate duce la un viitor mai bun”, a conchis ambasadorul Chinei în România.