România primește primul sistem de rachete sol-aer Patriot. 450 de rachete intră în dotarea Armatei. Ludovic Orban: Este un moment pe care îl consider istoric (VIDEO)

România primește primul sistem de rachete sol-aer Patriot. 450 de rachete intră în dotarea Armatei. Ludovic Orban: Este un moment pe care îl consider istoric (VIDEO)

România primește primul sistem de rachete sol-aer Patriot. Joi are loc recepţia a 450 de rachete sol-aer Patriot, care vor putea fi folosite în caz de nevoie începând cu 2021. Astfel, Armata română va deține cea mai nouă configurație Patriot, utilizatăși de armata americană. Prezent la ceremonia de recepție de la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia, premierul Ludovic Orban a declarat că este un moment istoric, care a fost așteptat multă vreme.

Primul sistem de rachete sol-aer Patriot intră în dotarea Armatei Române

„Este un moment pe care îl consider istoric, momentul în care pe teritoriul României sosește primul sistem de rachete Patriot. Este un moment pe care îl așteptam demult și este bine că s-a petrecut și, mai ales, sunt foarte fericit pentru că se petrece în mandatul meu de premier. România a ales clar să fie țară membră NATO, a ales parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, a ales să fie țară membră a Uniunii Europene. Suntem un partener loial, care își respectă toate angajamentele în cadrul acestor alianțe”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban:România este mai sigură cu rachetele Patriot pe teritoriul său

De asemenea, premierul a subliniat că prezența rachetelor Patriot în România duce la sporirea securității țării noastre.

”România a decis să realizeze un program de înzestrare a Armatei pe o perioadă de zece ani, care a fost adoptat și care prevede întărirea capabilităților, în special defensive, ale României. România a decis, și își respectă angajamentul, de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, pentru realizarea acestui program de înzestrare. În cadrul programului de înzestrare, sistemul de rachete Patriot este extrem de important, (…) este de o complexitate și un grad de tehnologie fără precedent și cu rezultate excepționale dovedite în acțiuni de luptă. România este mai sigură cu rachetele Patriot pe teritoriul său, cetățenii români sunt mai bine apărați”, a mai spus prim-ministrul, adăugând că astfel „parteneriatul strategic dintre Statele Unite ale Americii și România capătă o nouă materializare”.

La rândul său, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a precizat că în dotarea Armatei Române intră „un echipament esențial, în forma cea mai modernă aflată în fabricație”

”Este un eveniment care are o dublă semnificație. Pe de o parte, Armata Română devine cea de-a 17-a țară care va avea în dotare o astfel de capabilitate și cea de-a șaptea din rândul țărilor membre NATO. Practic, Armata României primește un echipament esențial, în forma cea mai modernă aflată în fabricație, un sistem sistem defensiv testat în luptă, perfecționat în timp, iar țara noastră va fi mai bine protejată împotriva amenințărilor externe. Pe de altă parte, acesta este primul echipament important achiziționat și livrat după semnarea, în anul 2015, a Acordului politic național privind creșterea finanțării pentru apărare. Astfel, alocarea a 2% din PIB pentru apărare a oferit, începând cu anul 2017, predictibilitatea politicilor de dotare a Armatei României cu tehnică modernă și ne-a permis să demarăm și să susținem programe de înzestrare credibile”, a spus Nicolae Ciucă.

România primește primul sistem de rachete sol-aer Patriot. 450 de rachete intră în dotarea Armatei. Ludovic Orban: Este un moment pe care îl consider istoric

Sistemul de rachete Patriot intrat în dotarea Forțelor Aeriene române va deveni funcțional în 2021

Sistemul de rachete Patriot conține radare, sisteme de comandă și control, patru vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori antirachetă. Costul de achiziție al acestui prim sistem de rachete sol-aer Patriot depășește 910 milioane de dolari.

Sistemul va deveni funcțional în 2021, după ce soldații români vor termina perioada de instruire.

Este vorba despre primul dintre cele patru sisteme de rachete cu care vor fi dotate Forțele Aeriene Române. Alte trei sisteme, pentro dotarea Forțelor Terestre ar urma să ajungă în România în perioada 2024-2026.

Costul total al contractului este de 3,9 miliarde de euro.

Ultima oră
21:16 - Un bărbat de 45 de ani a fost rănit grav de un urs la Comarnic
20:55 - Poliţia Română anunță că are circa 3.000 de dispozitive cu care poate verifica certificatele verzi
20:31 - Înregistrări din ședința în care echipa lui Dan Barna pregătește strategia pentru turul 2 cu Dacian Cioloș: „E caft pe bune” / „O să facem un call center cu vedete”
20:16 - Administrația Prezidențială a anunțat oficial faptul că Klaus Iohannis va participa, sâmbătă, la Congresul PNL
20:10 - Dan Motreanu: Nu candidez pentru nicio funcție la Congresul PNL / Ce înseamnă „echipa câștigătoare”? Pe cine au învins? / Ar fi o pată mare pe obrazul PNL și al președintelui Iohannis să fie aleși oameni controversați
19:44 - China anunță noi măsuri împotriva criptomonedelor: Au fost blocate toate tranzacțiile
19:42 - Certificatul verde, un adevărat imbold pentru vaccinare. Măsura a fost adoptată cu întârziere de Guvernul Cîțu, într-un moment în care campania aproape înțepenise
19:10 - Raed Arafat confirmă: Intrarea la restaurantele din interiorul mall-urilor se va face tot cu certificatul verde
19:05 - Aproape 20.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 17.000 cu prima doză. Mai bine de 5,3 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:42 - Cristian Diaconescu: Nimeni astăzi în Europa nu crede că moștenirea Merkel va fi contrazisă de stânga sau de dreapta / Angela Merkel și Donald Tusk înțeleg mai bine România decât mulți alții de pe continent (VIDEO)