Ministerul Afacerilor Interne (MAI)a anunțat, printr-un comunicat de presă lansat vineri, că autoritățile din România vor beneficia de sprijin tehnic de la partenerii din Statele Unite ale Americii (SUA), în lupta împotriva grupărilor de criminalitate organizată și a traficului de persoane. „Toleranță zero față de criminalitatea organizată și traficul de persoane”, se arată în deschiderea mesajului emis de MAI.
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, și procurorul general Gabriela Scutea s-au reunit, vineri, la sediul MAI, pentru o întâlnire de lucru, ce a avut drept scopidentificarea unor soluții pentru eficientizarea activităților în domeniul combaterii criminalității organizate, cu accent pe linia traficului de persoane.
Demnitarii au dispus realizarea unui plan de măsuri, cu aplicabilitate urgentă, în care vor fi prevăzute acțiuni operative concrete, care să conducă la destructurarea rețelelor de trafic de persoane, trafic de droguri, precum și combaterea infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale.
Astfel, arată comunicatul MAI,a fost constituit un grup de lucru interinstituțional format din specialiști ai structurilor operative din cadrul instituțiilor menționate anterior, grup care are ca obiectiv principal combaterea traficului de persoane, a infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, dar și a traficului de droguri, prin acțiuni concrete, realizate în termen scurt, care să conducă la sancționarea fermă a acestor fapte.
Polițiștii și procurorii din România vor coopera judiciar internațional cu colegii din statele partenereși pot accesa, la cerere, sprijin tehnic și logistic din partea instituțiilor de aplicare a legii din SUA.
Toleranță zero față de criminalitatea organizată și traficul de persoane
Autoritățile române vor beneficia de sprijinul tehnic al partenerilor din Statele Unite ale Americii în lupta împotriva grupărilor de criminalitate organizată și a traficului de persoane.
Astăzi, 12 iunie a.c., la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o întâlnire de lucru între ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, ministrul justiției, Cătălin Marian Predoiu, și Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, Gabriela Scutea.
Întâlnirea a avut ca scop identificarea unor soluții pentru eficientizarea activităților în domeniul combaterii criminalității organizate, cu accent pe linia traficului de persoane.
În urma discuțiilor, demnitarii au dispus realizarea unui plan de măsuri, cu aplicabilitate urgentă, în care vor fi prevăzute, ca ripostă la activitățile infracționale desfășurate de grupurile infracționale organizate, precum și acțiuni operative concrete care să conducă la destructurarea rețelelor de trafic de persoane, trafic de droguri, precum și combaterea infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale.
În acest context, a fost constituit un grup de lucru interinstituțional format din specialiști ai structurilor operative din cadrul instituțiilor menționate anterior, grup care are ca obiectiv principal combaterea traficului de persoane, a infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, dar și a traficului de droguri, prin acțiuni concrete, realizate în termen scurt, care să conducă la sancționarea fermă a acestor fapte.
În cadrul efortului de combatere a grupurilor infracționale organizate și a rețelelor de trafic de persoane, polițiștii și procurorii români vor coopera judiciar internațional cu colegii din statele partenere României și pot accesa, la cerere, sprijin tehnic și logistic din partea instituțiilor de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii, partener strategic al României inclusiv din perspectiva aplicării legii, combaterii criminalității și respectarea statului de drept.
Totodată, Ministerul Afacerilor Interne, prin Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, va intensifica cooperarea cu organizațiile non-guvernamentale, în vederea protejării și asigurării de asistență pentru victimele traficului de persoane.
Cooperarea între instituțiile naționale și cele internaționale, dar și cu partenerii sociali, reprezintă nu doar o necesitate, ci și o condiție obligatorie în vederea prevenirii și combaterii tuturor formelor de manifestare a criminalității.
Comunicatul MAI este doar cea mai recentă dovadă ca Parteneriatul Strategic dintre România și SUA cuprinde o gamă largă de paliere. De altfel, chiar miercuri, o echipă din Ministerul Apărării Naționale revenea dintr-o misiune de sprijin sanitar desfășurată în Alabama, iar Adrian Zuckerman, ambasadorul american la București, sublinia că America nu va uita acest act de bunătate și exprima angajamentul administrației Trump față de susținerea eforturilor Executivului român pentru relansarea economiei naționale.
„Preşedintele Trump şi poporul american sunt dedicaţi să reconstruiască economia americană, asemenea preşedintelui Iohannis şi premierului Orban în ceea ce priveşte economia românească. Ca prieteni şi aliaţi, ne vom ajuta să fim prosperi. România nu are prieten mai bun decât SUA. Ne angajăm să sprijinim România să îşi refacă economia în 2020. Nu este imposibil. Este posibil şi se va întâmpla”, a declaratAdrian Zuckerman, potrivitAgerpres.