Sunt sau nu periculoase foliile de aluminiu pentru gătit? Verdict dat de Organizația Mondială a Sănătății

Sunt sau nu periculoase foliile de aluminiu pentru gătit? Verdict dat de Organizația Mondială a Sănătății
Foto simbol: Pixabay

Folia de aluminiu a devenit tot mai folosită de către români pentru a păstra mâncarea cât mai prospătă sau pentru a găti anumite rețete, însă puțini sunt cei care  știu dacă este sau nu un obicei sănătos.

Riscurile la care se supun cei care folosesc folia de aluminiu în bucătărie

Specialiști atrag atenția că folia de aluminiu nu este cel mai sănătos lucru pe care-l poți folosi în bucătărie. Mai mult, avertismentul specialiștilor nu se oprește aici. Este valabil și pentru tigăi sau cratițe din aluminiu.

Nu este un pericol să păstrăm alimentele la rece în folie de aluminiu, deoarece la aceste temperaturi, transferul particulelor de aluminiu este minim, În schimb, când gătim în folie sau vase de aluminiu la temperaturi de peste 150 de grade, mai arată studiul, transferul particulelor de aluminiu către alimente este extrem de mare.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății o persoană de greutate medie poate ingera prin hrană până la 50mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate. Practic, organsimul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse, scrie Foodstory, care citează un studiu.

Potrivit specialiștilor, prin gătirea alimentelor în folie de aluminiu crește riscul apariției osteoporozei și, de asemeena, riscul bolii Alzheimer.

În funcție de felul și temperaturile la care este gătită mâncarea cantitatea de aluminiu pe care o putem consumă poate ajunge până la 139,2 mg, mai arată studiul.

Alimentele acide, cele mai periculoase

În cazul cărnurilor roșii transferul este 378%, în timp ce în cazul cărnurilor de pasăre trasnferul este de 215%, au descoperit cercetătorii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)