Folia de aluminiu a devenit tot mai folosită de către români pentru a păstra mâncarea cât mai prospătă sau pentru a găti anumite rețete, însă puțini sunt cei care știu dacă este sau nu un obicei sănătos.
Specialiști atrag atenția că folia de aluminiu nu este cel mai sănătos lucru pe care-l poți folosi în bucătărie. Mai mult, avertismentul specialiștilor nu se oprește aici. Este valabil și pentru tigăi sau cratițe din aluminiu.
Nu este un pericol să păstrăm alimentele la rece în folie de aluminiu, deoarece la aceste temperaturi, transferul particulelor de aluminiu este minim, În schimb, când gătim în folie sau vase de aluminiu la temperaturi de peste 150 de grade, mai arată studiul, transferul particulelor de aluminiu către alimente este extrem de mare.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății o persoană de greutate medie poate ingera prin hrană până la 50mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate. Practic, organsimul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse, scrie Foodstory, care citează un studiu.
Potrivit specialiștilor, prin gătirea alimentelor în folie de aluminiu crește riscul apariției osteoporozei și, de asemeena, riscul bolii Alzheimer.
În funcție de felul și temperaturile la care este gătită mâncarea cantitatea de aluminiu pe care o putem consumă poate ajunge până la 139,2 mg, mai arată studiul.
Alimentele acide, cele mai periculoase
În cazul cărnurilor roșii transferul este 378%, în timp ce în cazul cărnurilor de pasăre trasnferul este de 215%, au descoperit cercetătorii.