Valeriu Gheorghiță: Tulpina Delta se transmite cu ușurință și are o rată de atac crescut în ceea ce privește procentul celor care se îmbolnăvesc (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță: Tulpina Delta se transmite cu ușurință și are o rată de atac crescut în ceea ce privește procentul celor care se îmbolnăvesc (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit despre tulpina indiană a coronavirusului, așa-zisa variantă Delta, și spune că este printre cele mai adaptate dintre cele care au circulat până acum.

La „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, marți seară, el a explicat că, atât timp cât încă avem la nivel global multe infectări în fiecare zi, „probabilitatea de selectare a noi mutații este în continuare crescută și sperăm să nu se selecteze acele mutații care să combine contagiozitatea crescută cu agresivitatea, cu virulența”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Valeriu Gheorghiță (CNCAV), despre tulpina Delta a SARS-CoV-2

„Din păcate, lucrurile sunt cât se poate de clare. Tulpina Delta, această variantă indiană, este una dintre cele mai adaptate din toate variantele circulante până la acest moment, are o capacitate de a se transmite cu ușurință de la o persoană, la alta, are o rată de atac crescut în ceea ce privește procentul celor care se îmbolnăvesc”, a declarat oficialul pe B1 TV, unde a vorbit și despre importanța vaccinării în prevenirea următoarelor valuri sau despre activitatea centrelor de vaccinare.

Președintele CNCAV a afirmat că virusul „se adaptează la condiții”.

„Din păcate, ceea ce se estima în urmă cu câteva luni, și anume posibilitatea selectării unor variante virale mult mai contagioase, se adeverește și problema e că lucrurile trebuie să înțelegem că sunt în dinamică și nu se opresc aici. Atât timp cât încă avem la nivel global foarte multe persoane receptive, susceptibile la boală, care zilnic se îmbolnăvesc, probabilitatea de selectare a noi mutații este în continuare crescută și sperăm să nu se selecteze acele mutații care să combine contagiozitatea crescută cu agresivitatea, cu virulența. Pentru că trebuie să înțelegem, dacă vorbim și ne uităm în urmă, ce s-a întâmplat la infecția cu SARS-CoV-1, aveam o mortalitate de 10% din numărul de cazuri confirmate. Dacă ne uităm la infecția cu MERS, care este tot un coronavirus, mortalitatea era de 30%. În momentul de față vorbim de o mortalitate de sub 1%, ceea ce este foarte bine, însă este un proces dinamic. Extinderea la nivel populațional este foarte mare și tocmai acest pasaj repetat al virusului de la o persoană, la alta îi dă posibilitatea să selecteze, să se adapteze și să devină mult mai persistent în rândul populației”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Ultima oră