Vârsta de pensionare e schimbată oficial: Românii încep să ia cu asalt Casele de pensii! De ce documente ai nevoie

Vârsta de pensionare e schimbată oficial: Românii încep să ia cu asalt Casele de pensii! De ce documente ai nevoie
Sursă foto: Pixabay / Michael Schwarzenberger

Senatul a adoptat noua lege a pensiilor, motiv pentru care condițiile de calcul urmează să fie schimbate, iar limita de vârstă să fie redusă, scrie a1.ro.

NE-A PĂRĂSIT ȘI BENONE SINULESCU! ROMÂNIA, ÎN LACRIMI! E VESTEA TRISTĂ A ZILEI! VEZI AICI ULTIMELE IMAGINI

Legea a pensiilor a fost inițiată de Guvern, cu aproape un an în urmă, fiind acum adoptată de Senat pentru a fi trimisă în Camera Deputaților, acolo unde va primi votul final. Totuși, noua lege a pensiilor a primit și câteva amendamente față de forma inițială, referitoare la formula de calcul, dar si la vârsta de pensionare.

BIETUL MIHAI CONSTANTINSCU! S-A ÎNTÂMPLAT ÎN URMĂ CU CÂTEVA MINUTE! FANII AU AJUNS DEJA LA SPITAL! Imagini EMOȚIONANTE

Unul dintre amendamentele aduse de senatori arată în felul următor, potrivit legestart.ro: „în sistemul public de pensii este considerată perioadă asimilată cea în care asiguratul a beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau în cazul copilului cu handicap de până la 7 ani“. În varianta inițiată de Guvern era vorba despre copii cu handicap de până la 3 ani, notează sursa citată.

LACRIMI ÎN SHOWBIZ! APARIȚIE MACABRĂ LA PARASTASUL LUI RĂZVAN CIOBANU! INVITAȚII ȘI-AU FĂCUT CRUCE

A fost modificat și articolul referitor la pensia de urmaș, în locul sintagmei „pensionatul urmaș” fiind acum „copilul beneficiar al pensiei de urmaș“: “În sistemul public de pensii plata indemnizației/pensiei pentru însoțitor se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cazuri: copilul beneficiar al pensiei de urmaș, prevăzut la art. 75 lit a), care a împlinit vârsta de 16 ani și nu face dovada continuării studiilor“.

Proiectul de lege precizează că nicio pensie în plată nu va scădea – în cazurile în care în urma recalculării conform noilor condiții ar rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată.

În plus, scrie aceeași publicație, potrivit noii legi, vârsta standard de pensionare, stagiul minim sau stagiul complet de cotizare nu se modifică în niciun fel:

– vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați şi de 63 de ani pentru femei;

– stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați;

– stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați.

Ultima oră