Alexandru Rafila, critici dure privind diferențele de raportări ale deceselor cauzate de COVID: PSD cere investigarea unor posibile infracțiuni legate de punerea în pericol a sănătății publice

Alexandru Rafila, critici dure privind diferențele de raportări ale deceselor cauzate de COVID: PSD cere investigarea unor posibile infracțiuni legate de punerea în pericol a sănătății publice
Foto: Alexandru Rafila / Facebook

Deputatul PSDAlexandru Rafilaa criticat luni la dezbaterile din plen diferențele de raportări privind numărul dedecese cauzate de COVID-19. Potrivit acestuia, punerea la îndoială a cifrelor referitoare la testare, registre persoane vaccinate, au creat un val de nemultumire la nivelul populației.

„Gestionarea cu succes a pandemiei Covid depinde in increderea populatiei in personalul medical si in autoritatile publice. Daca este evidenta increderea populatiei in profesionalismul medicilor, nu acelasi lucru se poate spune despre autoritati.

Punerea la indoiala a cifrelor referitoare la testare, registre persoane vaccinate, au creat val de nemultumire în populatie. Grupul de Comunicare Strategica s-a dovedit a fi Grupul de Confuzie Strategica prin numeroasele comunicate incomplete sau incorecte din ultimul an. Plecarea ministrului a generat controverse legate de numarul real al deceselor, s-a sugerat manipularea datelor din motive politice sau de alta natura”, a precizat Alexandru Rafila.

Acesta a adresat ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, mai multe întrebări cu privire la acest scandal:

“De ce ati tergiversat publicarea raportului timp de 7 zile? De ce nu ati explicat de ce cele doua baze da date de la Ministerul Sanatatii unde apar diferente de aproape 30% intre numarul decese, nu au fost evaluate periodic pentru a elimina erorile? Cine este responsabil in minister pentru aceasta situatie si daca s-au dat sanctiuni? Exista dovezi privind pregatirea DSP si a spitalelor pentru introducerea datelor in aplicatie?”, sunt întrebările adresate de Ioana Mihăilă.

Alexandru Rafila a precizat că problemele privind raportarea sunt cauzate de politizarea DSP. Acesta a cerut instituțiilor abilitate să investigheze posibile infracțiuni legate de punerea în pericol a sănătății publice prin greșeli sau manipularea intenționată a datelor.