Sorin Cîmpeanu: Pierderile din educație le văd în primul rând tinerii, mai apoi le plătim toți. Nu vor putea fi recuperate niciunde în totalitate

Sorin Cîmpeanu: Pierderile din educație le văd în primul rând tinerii, mai apoi le plătim toți. Nu vor putea fi recuperate niciunde în totalitate
foto: Facebook @ Sorin Cimpeanu

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că pierderile pe care le-a generat predarea online în sistemul românesc de învățământ „sunt foarte greu de recuperat”, motiv pentru care ministerul a propus continuarea programului de recuperare a acestor pierderi pe întreg parcursul anului viitor, o șansă pe care, din păcate, elevii din clasele terminale nu o vor avea.

Ministrul Educației, despre pierderile generate de predarea online

Întrebat vineri seară la Antena 3 când vor fi recuperate pierderile generate de pandemie, potrivitNews.ro, Sorin Cîmpeanu a explicat: „Răspunsul foarte onest este că pierderile generate de predarea online în sistemul românesc (…) sunt foarte greu de recuperat. Din acest motiv, Ministerul Educaţiei a propus continuarea programului de recuperare a acestor pierderi pe întreg parcursul anului viitor. Din păcate, elevii din anii terminali (…) nu vor avea şansa recuperării acestor pirderi pe parcursul anului viitor. Fiecare săptămână de prezenţă fizică în şcoală este importantă”.

Ministrul Educației s-a arătat „convins că vom avea săptămâni bune de școală cu prezență fizică pentru toți elevii până pe 25 iunie”.

Nevoia de predictibilitate, a adăugat ministrul, este acută peste tot, mai ales în sistemul de educație. Pe de altă parte, spune el, „nimeni nu a fost pregătit pentru această criză”, iar educația a suferit în întreaga lume.

„Educaţia a avut peste tot de suferit. Pierderile din educaţie le văd în primul rând tinerii, mai apoi le plătim noi toţi. De aceea este important să ne concentrăm pentru a limita aceste pierderi pe măsura posibilului, fiind foarte onest şi spunând că aceste pierderi nu vor putea fi recuperate niciunde în totalitate”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu, pe B1 TV: Sperăm că vinerea viitoare, 21 mai, vom înregistra o rată de infectare care să permită revenirea tuturor elevilor în școli

La Știrile B1 TV prezentate de Dan Gabor, ministrul Educației a explicat că trendul ratei de infectare este unul descendent, iar săptămâna viitoare vor putea merge fizic la școală 2,6 milioane de elevi dintr-un total de aproape 3 milioane.

„Trendul ratei de infectare e descendent. Săptămâna viitoare vor putea merge la școală cu prezență fizică 2,6 milioane deelevidintr-un total de aproape 3 milioane. 90% dintreelevi, e vorba de cei care învață în cele 2.527 de localități în care azi a fost o rata de infectare mai mică de 1 la mie, vor putea merge la școală cu prezență fizică. Din păcate, avem 654 de localități azi în care rata de infectare e peste 1 la mie. În aceste localități învață 300.000 deeleviînmatriculați în clasele V, VI, VII, IX, X și XI. Din păcate, ei vor rămâne săptămâna viitoare tot în online. Toți ceilalți vor merge cu prezența fizică.Conform Ordinului comun cu Ministerul Sănătății, școlile vor fi deschise săptămâna viitoare după rata de infectare de vineri. Săptămâna trecută avem 939 de localități cu rata de infectare de peste 1 la mie, azi avem 654 de localități. Trendul decendent e evident și cu toții sperăm că vinerea viitoare, 21 mai, o zi de sărbătoare, vom înregistra o rată de infectare care să permită accesul cu prezența fizică al tuturorelevilor inclusiv din școlile din București, unde, spre exemplu, rata de infectare e 1,21 la mie”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, pe B1 TV, unde a vorbit și despre desfășurarea examenelor naționale.