Tanczos Barna: Agenția pentru Protecția Mediului nu are capacitatea de a interveni cu o echipă de specialiști pentru decontaminarea sau ecologizarea zonelor poluate

Tanczos Barna: Agenția pentru Protecția Mediului nu are capacitatea de a interveni cu o echipă de specialiști pentru decontaminarea sau ecologizarea zonelor poluate
Ministrul Mediului, Tanczos Barna. Sursa foto: Facebook

Agenția Națională pentru Protecția Mediului nu are capacitatea să intervină cu specialiști pentru decontaminarea și ecologizarea zonelor poluate, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, care susține că nu există nici cadrul legal sau fonduri pentru astfel de intervenții.

Tanczos Barna, despre Agenția pentru Protecția Mediului și intervențiile în zonele poluate

Într-o conferință de presă desfășurată luni la Oradea, ministrul a fost întrebat care sunt demersurile pe care le va face Ministerul Mediului după cazul de la Sâniob, în condițiile în care acolo, în aprilie, comisarii de mediu din Bihor depistau aproape 200 de tone de gunoaie din materiale textile, plastic și cauciuc în curtea unei firme din această comună, potrivit Agerpres.

Cel puțin 10 TIR-uri cu gunoaie din Italia fuseseră aduse aici ilegal, fiind depozitate în condiții precare și insalubre, context în care comisarii de mediu au făcut o sesizare penală.

„Problema de la Sâniob este în atenţia mea de câteva lui și le cer colegilor mei din minister de câteva săptămâni bune să-mi ofere soluţii pentru ecologizarea unor situri care prezintă contaminări, poluări, în urma unor fapte penale sau ilegalităţi comise de persoanele fizice sau juridice. Avem mai multe situaţii similare la nivel naţional. La momentul acesta există doar o soluţie teoretică prin care Agenţia pentru Protecţia Mediului ar trebui să intervină şi să soluţioneze problemele de genul Smârdan, de la graniţa dintre judeţele Tulcea şi Galaţi, unde zeci de mii de tone de deşeuri de origine animală au fost împrăştiate pe câmp, sau contaminări în urma unor activităţi nelegale cu deşeuri. În momentul de faţă, Agenţia nu are capacitatea de a interveni cu o echipă de specialişti pentru decontaminare, ecologizare. Pe de o parte, nu au fost prevăzute niciodată fonduri pentru asemenea intervenţii, pe de altă parte, este reglementată doar sumar problema asigurării de mediu pentru acele companii unde se pot întâmpla asemenea situaţii”, a declarat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului susține că se poartă discuții cu Ministerul Justiției pentru un pachet de măsuri privind procedurile de cercetare penală situații de acest gen. Infracționalitatea pe mediu, spune el, are o caracteristică ieșită din comun și care nu se compară cu niciun alt domeniu, dat fiindcă probele dispar foarte repede. Astfel, dacă nu se face în momentul contaminării, probarea unor fapte penale este greoaie sau chiar imposibilă.

Ultima oră
13:27 - Evoluția epidemiei, tot mai îngrijorătoare: Peste 11.000 de cazuri noi și 208 decese. Una dintre victime, o femeie de 28 de ani, nevaccinată. La ATI sunt internați 1.267 de pacienți cu COVID-19, printre care și 17 minori
13:27 - Chef Adi Hădean, mesaj la finalul sezonului de pe litoralul românesc: „Ăştia-s oamenii pe care nu vreau să-i am oaspeţi şi nici să fiu oaspetele lor”
13:21 - Ariston Genus One, cele mai bune centrale termice pe gaz
13:14 - Camera Deputaților a respins proiectul de lege privind parteneriatul civil
13:13 - Florin Roman: E evident că moțiunea celor de la USR și AUR a fost depusă neregulamentar. Suntem în situația de a avea două moțiuni active la ora actuală în Parlament (VIDEO)
13:12 - Ce a spus Smiley despre sosia Laurei Cosoi de la emisunea Superstar. “Am gusturi bune la femei”
13:06 - Emma Răducanu este aşteptată, alături de Simona Halep, la Cluj-Napoca. Transylvania Open 2021 adună mari nume din topul WTA
13:01 - Marcel Ciolacu: Alegerile anticipate sunt singura varianta. Nu credeam că se poate reseta coaliția (VIDEO)
13:01 - Marcel Ciolacu: Dacă trece moțiunea depusă de USR PLUS și AUR, Florin Cîțu va sesiza din nou CCR și va reveni prim-ministru. Cei care au depus-o trebuie să o retragă (VIDEO)
12:48 - Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Este o decizie înțeleaptă ca de obicei. Nu se întâmplă ce au sperat guvernanții că această moțiune va fi scoasă de pe ordinea de zi (VIDEO)