CORONAVIRUS | Raed Arafat, despre luarea temperaturii la intrarea în spațiile închise: ”Trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, este normal”

CORONAVIRUS | Raed Arafat, despre luarea temperaturii la intrarea în spațiile închise: ”Trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, este normal”
Foto: Hepta

Secretar de statîn Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a precizat, încă de la începutul lunii, că pe măsură ce o parte din restricții vor fi relaxate începând cu 15 mai, altele vor rămâne în vigoare.

Dintre măsurile impuse în noua stare de alertă, în care se află România timp de 30 de zile (cu posibilitate de prelungire), se află și luarea temperaturii oamenilor la intrarea în magazine sau în instituții, pentru a depista posibilele cazuri de infectare cu noul coronavirus.

„Cel puțincâteva luni va trebui să mergem așa,să ne obișnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu, să ajungem să ne obișnuim ca cineva să ne ia temperatura – e posibil să fie o măsură luată legal. Eu când întru în MAI mi se ia temperatura, de către jandarm, chiar dacă sunt secretar. Dacă e de la 37 în sus, nu mai intru”, a mai declarat Arafat, amintind că va veni sezonul gripal și „nu o să mai știm cine e răcit și cine nueste răcit”.

Oricine poate lua temperatura oamenilor, chiar dacă nu este cadru medical

Recent, Arafat a explicat că nu trebuie să fii cadru medical pentru a face această operațiune, în contextul în care au apărut situații conflictuale legate de competența paznicilor instituțiilor sau a piețelor, care permit accesul oamenilor doar după ce le iau temperatura în prealabil.

„Este un curent pe rețelele de socializare împotriva măsurării temperaturii. Am fost sunat de o persoană care a încercat să mă convingă că nu este corect să i se ia temperatura când intră la un hipermarket sau un supermarket. Au vrut să îi ia temperatura, ea nu a vrut şi nu au lăsat-o să intre. Eu cred că trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, adică îţi ia temperatura de la distanţă. Nu te atinge, nu îţi face nimic, doar îţi ia temperatura. Dacă afişează o temperatură peste 37,3 nu ţi se permite să intri. Înseamnă că trebuie să consulţi un medic. Este normal”, a declarat șeful DSU, punctând că acel termometru poate fi folosit și acasă, recomandând chiar verificarea ocazională a temperaturii.

„Nu trebuie să fii cadru medical pentru a-l folosi. Este un minim triaj epidemiologic pe care îl putem face”, a mai explicat Raed Arafat.

Măsura, susținută și de Ministrul de Interne

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că operatorii economici care au mai mult de 50 de angajați vor trebui să verifice temperatura acestora și să decaleze programul de lucru, astfel încât mijloacele de transport în comun să nu se aglomereze în anumite momente ale zilei.

„Ca să dau un exemplu, dacă aveţi 60 de angajaţi, 20 să înceapă programul la 7, 20 la 8 şi 20 la 9 dimineaţa, ceea ce înseamnă o reducere a presiunii pe transportul public în comun cu două treimi. În altă ordine de idei, vor fi obligaţi să se doteze cu termometre digitale, astfel încât să poată verfiica temperatura corpului angajaţilor sau cumpărătorilor la magazine”, a explicat Marcel Vela, la Digi 24.

Urmăriți B1TV.ro și pe