Statul nu mai poate impune carantina și izolarea. După decizia CCR, doar “recomandă” / Raed Arafat: Sunt pacienți COVID-19 simptomatici care cer să plece

Statul nu mai poate impune carantina și izolarea. După decizia CCR, doar “recomandă” / Raed Arafat: Sunt pacienți COVID-19 simptomatici care cer să plece
Foto: Hepta

Autoritățile locale au fost informate, vineri, că s-au suspendat măsurile de izolare / carantinare. Se întâmplă după ce Curtea Constituțională a stabilit că sunt neconstituționale internarea în spital și carantinarea doar prin Ordin de Ministru și că ar trebui o lege în acest sens. Motivarea deciziei CCR a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că a fost creat un grup interministerial ce lucrează la un proiect de lege care să țină contde verdictul judecătorilor. Proiectul va fi adus pe masa Guvernului la ședința de săptămâna viitoare. Însă deja mai mulți pacienți COVID-19 au cerut să fie externați. Centrele de carantinare se golesc și ele.

Statul a rămas fără instrumentul legal pentru a impune carantinarea / izolarea. Autoritățile pot acum doar să „recomande” respectarea măsurilor de protecție

După decizia Curții Constituționale de la finele lunii iunie, carantinarea și internarea obligatorie, dispuse prin Ordin de Ministru, au fost suspendate.

Potrivit G4Media, Ministerul de Interne a trimis o informare către Centrele de Coordonare și Conducere a Intervenției Județene, din care reiese că s-au suspendat măsurile de izolare/carantinare pentru persoanele aflate în situație de urgență de sănătate publică, determinată de infecția cu coronavirus.

În document se mai arată că decizia de suspendare rămâne valabilă până când Parlamentul și Guvernul se vor conforma hotărârii CCR.

Până atunci, însă, autoritățile se mulțumesc să recomande personelor considerate cu risc de infectare cu COVID-19 să respecte măsurile de protecție.

Din document: „În concluzie, măsura izolării la domiciliu/crantinării instituționaliazate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior dateli de 2.07.2020). Totodată, ținând cont de contextul epidemiologic actual și de evoluția răspândirii infecției cu virusul SarsCov2, (…) se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile…”.

Centrele de carantină au început să se golească de oameni.

„Au început să solicite să plece din aceste centre de carantină. Autoritățle nu îi pot ține obligatoriu. Se recomandă să se izoleze la domiciliu. Se ia o declarație pe propria răspundere că a luat la cunoștință ca este recomandat să fie izolat și care este impactul pe Codul Penal. În final, rămâne totul la nivel de recomandare. Dar sunt pacienți simptomatici deja care solicită plecarea”, a declarat Raed Arafat, pentru Digi24.

CCR: Carantinarea și internarea, dispuse prin Ordin de Ministru, neconstituționale. E nevoie de o lege

La finele lunii iunie, judecătorii CCR au declarat neconstituțională impunerea carantinei și internării prin Ordin de Ministru. Ei au precizat că este nevoie de o lege în acest sens.

Mai mult, Curtea Constituțională a mai arătat că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta „detenția de ordin medical”. Asta pentru că spitalizarea obligatorie este considerată măsura privativă de libertate.

Judecătorii Curții au mai susținut că internarea obligatorie trebuia să fie ultima măsură luată în calcul, dacă toate celelalte au fost epuizate. De pildă, se putea dispune ca asimptomaticii să stea acasă, or decizia autorităților de până acum a fost ca aceștia să fie internați.

Motivarea deciziei CCR a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Practic, de atunci, nicio persoană diagnosticată cu coronavirus nu mai poate fi internată împotriva voinței ei. Această situație putea fi evitată dacă se adopta la timp legea la care face referire CCR, fapt ce nu s-a întâmplat.

Guvernul lucrează la un proiect de lege privind condițiile de carantină și izolare

Vineri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că se lucrează la un proiect de lege care să clarifice toate condițiile de carantină și izolare și care să respecte decizia Curții Constituționale. Proiectul va ajunge pe masa Guvernului, la ședința de săptămâna viitoare.

„Dincolo de ce spune CCR, rămâne acel articol din Codul Penal referitor la zădărnicirea combaterii bolilor”, a ținut să precizeze Tătaru.

„Motivarea Curţii Constituţionale spune că ordinul de ministru nu are greutatea unui proiect de lege care ar trebui să definească carantina, boala transmisibilă, izolarea, internarea. Atunci s-a creat un grup de lucru de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, care vor pune în concordanţă tocmai cerinţele Curţii Constituţionale. Motivarea era de lipsă de claritate şi predictibilitate sau previzibilitate”, a explicat, ulterior, Ministrul Sănătății.

Ultima oră
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană
20:33 - Mihaela Sandu, medalie de bronz la Campionatul European de Șah pe echipe. Rezultate excelente și pentru Bogdan Deac, care continuă să avanseze în clasamentul mondial
20:15 - Restricțiile din Capitală, prelungite până pe 8 decembrie: Masca rămâne obligatorie / La ceremoniile de 1 Decembrie pot participa doar persoane vaccinate sau trecute prin boală (DOCUMENT)
19:40 - Testare pentru toate persoanele care sosesc în Marea Britanie. Condițiile de intrare în țară, înăsprite după depistarea unor infectări cu varianta Omicron