Un an de la prima moarte provocată de noul coronavirus. În prezent, la nivel global, virusul SARS-CoV-2 e asociat cu peste 1,94 milioane de decese

Un an de la prima moarte provocată de noul coronavirus. În prezent, la nivel global, virusul SARS-CoV-2 e asociat cu peste 1,94 milioane de decese
foto simbol: Hepta.ro / Zuma Press / TPG

În urmă cu un an, autoritățile din China anunțau un prim deces de la un nou virus în Wuhan – la 12 luni de zile distanță, SARS-CoV-2 este asociat cu peste 1,94 milioane de decese înregistrate la nivel global.

Un an de la prima moarte provocată de noul coronavirus. Era vorba despre decesul unui bărbat, client obișnuit al unei piețe din Wuhan

Deși în alte părți ale țării încă este prezent, virusul a dispărutîn orașul din centrul Chinei continentale, undefusese raportat în premieră. La un an de la primul deces, luni dimineață, evenimentul a trecut neobservat în Wuhan, casă a 11 milioane de oameni. În oraș, navetiștii și-au croit drum liniștiți spre serviciu, iar parcurile și căile pietonale erau pline de trecători, transmite France 24.

Într-un raport neobișnuit din 11 ianuarie 2020, China confirma primul său deces provocat de un virus necunoscut. Era vorba despre moartea unui bărbat, client obișnuit al unei piețe din Wuhan. Piața respectivă reprezenta la acea vreme un punct comun în apariția mai multor îmbolnăviri.

Lumea avea să se familiarizeze curând cu boala care l-a ucis – COVID-19. Se cunosc puține detalii despre prima victimă, inclusiv despre numele său, însă piața în care au apărut primele grupuri de cazuri a rămas închisă.

Cu toate acestea, în prezent, orașul și-a revenit și este mândru de reușita sa.

„Wuhan este cel mai sigur oraș din China acum, chiar din întreaga lume”, a declarat Xiong Liansheng, un locuitor în vârstă de 66 de ani, pentru AFP, în timp ce zeci de cupluri dansau într-un parc aglomerat sub soarele dimineții – anumite persoane purtau mască de protecție.

Navetiștii s-au îndreptat spre serviciu, iar alții au preferat o plimbare pe malul râului – într-un contrast puternic cu alte națiuni care încă se află sub diverse regimuri de restricții anti-coronavirus.

„La lumea din Wuhan, conștientizarea cu privire la prevenirea și controlul epidemiilor este foarte mare – chiar și nepotul meu în vârstă de doi ani va purta o mască de protecție la ieșire”, a mai adăugat Xiong.

La nivel global, peste 90,7 milioane de persoane au fost depistate cu noul coronavirus, arată datele centralizate luni, 11 ianuarie 2021, de Worldometer. Până în prezent, în rândul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate 1,94 milioane de decese, în timp ce mai bine de 64,87 milioane s-au vindecat.

România a ajunsla un număr total de 671.284 de cazuri confirmate de persoane infectate cu noul coronavirus, după cum arată datele din cel mai recent bilanț– cel de duminică, ora 13. Potrivit autorităților, 598.610 pacienți au fost declarați vindecați. Un număr de 16.654 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

Între 9 ianuarie, ora 10, și 10 ianuarie, aceeași oră,au fost raportate 62 de decese (37 bărbați și 25 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj,Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Sălaj, Sibiu, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și București.

Urmăriți B1TV.ro și pe