Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Paradoxul nefericirii profunde a omului care are tot ce-i trebuie (VIDEO)

Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Paradoxul nefericirii profunde a omului care are tot ce-i trebuie (VIDEO)
Sura Foto: Captura Video/ 360 de grade/ B1 TV

Alina Bădic a discutat cu teologul Vasile Bănescu, în ediția specială de sâmbătă a emisiunii „360 de grade”, despre problemele cu care se confruntă omul din punct de vedere spiritual în societatea modernă. Una dintre cele mai importante teme de discuție a fost despre sentimentul de tristețe profundă cu care se confruntă tot mai multe persoane, în ciuda bunăstării materiale.

„Mi se pare pericolul cel mai mare al societății: multă lume, are tot ce  îi este necesar şi totuşi se instalează nefericirea care nu mai pleacă. Tristețea omului care are tot ce-i trebuie este un paradox: să ai tot ce-ți trebuie şi și să fii fundamental nefericit. Este greu să-i explici unui om care are tot ce-i trebuie de ce este nefericit permanent, de ce i se întâmplă tot felul de necazuri care au legătură cu planuri personal. Pe undeva omul greșește. Faptul că suntem copleșiți de tentații şi atât de puţin timp mai rămâne pentru suflet, cred că este răspunsul cel mai ferm pe care îl putem da unei persoane nefericite, care are tot ce-i trebuie, pentru că toată energia s-a dus”, a spus Alina Badic.

Tristețea profundă apare atunci când omul uită să se bucure de viață

Oamenii sunt atât de concentrați să agonisească lucruri materiale și uită să mai privească spre cer, întrebându-se când mai au timp să se bucure de frumusețea vieții,

„Omul despre care vorbiţi, este omul încremenit în orizontalitate: are tot ce-i trebuie pe orizontală, adică în viața cotidiană, dar stă destul de prost cu verticală. Intersecția orizontalei cu verticala este esențială în viața noastră şi nu este bine să o ratăm. Suntem persoane, oameni care trebuie să privim şi în sus, spre cer. Există un cer, nu doar stratosferă, dincolo de ea este un cer, spirit, suflet.

Nefericirea omului îndestulat apare în mod explicabil în care el ignora cea mai importantă parte din el, investindu-se ca Nebunul din Evanghelie, un om lacom care agonisește isteric, dar uita că s-ar putea să nu mai aibă timp să se bucure de ele, şi a doua zi moare. Noi trebuie să ne pregătim. Viaţa este o pregătire pentru moarte, care nu ne ocoleşte. Trebuie să ajungem pregătiţi pentru că e un prag peste care trecem, trăim veşnic. Contează ce luăm cu noi peste acest prag”, a spus purtatorul de cuvânt al BOR.

O altă întrebare importantă adresată teologului de către Alina Badic a fost în ce măsură oamenii moderni realizează că nu ar trebuie să pună atâta preț pe acest lucruri materiale.

„Realizăm în grade diferite, fiecare dintre noi, în măsura în care alege să fie atent şi să ia un serios nişte lucruri care sunt la îndemână. Important este să nu fim narcisiști, să nu fim egoiști și să nu mai vedem lumea din cauza gratiilor pe are ni le punem singuri în faţă”, a explicat Vasile Bănescu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:50 - Val de reacții negative, după ce Cleopatra Stratan l-a jignit pe Bursucu, în direct. Artista a avut o replică la care nimeni nu s-ar fi gândit
10:27 - Un șofer din Canada, la un pas să-și piardă viața. Mașina Tesla în care se afla a luat foc din senin
10:04 - Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a vorbit despre momentul în care s-a întâlnit cu Putin. Ce i-a transmis liderul de la Kremlin despre România
09:44 - Un expert militar rus a explicat la televiziunile de stat de ce armata lui Putin nu poate cuceri orașe importante: „Am risca pierderi majore doar pentru a ne pune steagul în centrul orașului”
09:22 - Volodimir Zelenski susține că Rusia trebuie recunoscută ca fiind un stat terorist: „Teroarea a devenit singura formă de acţiune a statului rus în raport cu Europa”
09:05 - Ruben Ostlund, câștigătorul trofeului Palme d’Or. Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2022
08:43 - Cod galben și portocaliu de vijelie în toată țara. Vremea se menține una ploioasă și instabilă
08:11 - Șeful Roscosmos anunță că Rusia și China sunt pregătite să construiască o bază științifică pe Lună
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor