INS: Produsul intern brut a fost mai mare cu 2,9% în primul trimestru din acest an comparativ cu trimestrul IV din 2020

INS: Produsul intern brut a fost mai mare cu 2,9% în primul trimestru din acest an comparativ cu trimestrul IV din 2020
INS, noi date despre creșterea PIB. Sursa foto: Pixabay

Institutul Național de Statistică (INS) anunță că produsul intern brut a fost mai mare cu 2,9% în primul trimestru din acest an comparativ cu trimestrul IV din 2020. Astfel au fost revizuite datele cu o creștere de 0,1%.

INS, date privind evoluția PIB-ului

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul I 2021, nefiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 141 din 8 iunie 2021.

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2021 a fost de 286198,7 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,9% faţă de trimestrul IV 2020 şi cu 0,1% faţă de trimestrul I 2020.

Comparativ cu varianta provizorie, dinamica PIB a rămas neschimbată, iar cea a valorii adăugate brute s-a majorat cu 0,1 puncte procentuale. Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în:

– Activitățile profesionale, științifice și tehnice; activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport, cu o creştere a volumului de activitate de 1,8 puncte procentuale;

– Industrie, cu o reducere a volumului de activitate de 0,3 puncte procentuale;

– Comerţul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o reducere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale.

Impozitele nete pe produs au înregistrat o scădere a volumului lor de 0,4 puncte procentuale.

Comisia Europeană a îmbunătățit prognoza de creștere economică pentru acest an la 7,4% şi a păstrat același procent pentru anul viitor: 4,9%.

Comisia Europeană a revizuit previziunile privind creșterea economică

Comisia Europeană a revizuit în creștere avansul economiei României în 2021, de la o creștere de 5,1% la un avans de 7,4%. De asemenea, previziunile pentru anul 2022 indică o creștere de 4,9%.

Comisia Europeană precizează, potrivit Agerpres, că PIB -ul a crescut în ritm trimestrial cu 2,8%, sprijinit în principal de consumul privat şi de investiţii.