Lucian Isar îl DESFIINŢEAZĂ pe Mugur Isărescu. „Pentru că s-a dovedit SLUGARNIC cu politicienii va fi DEMIS”

Lucian Isar îl DESFIINŢEAZĂ pe Mugur Isărescu. Pentru că s-a dovedit SLUGARNIC cu politicienii va fi DEMIS

Economistul Lucian Isar, cunoscut ca un adversar al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), continuă războiul cu Mugur Isărescu.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Lucian Isar vorbeşte despre scrisoarea pe care Legislativul i-a trimis-o guvernatorului cu privire la inflaţie şi susţine că Isărescu urmează să fie demis, exact ca fostul şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, după ce va fi anchetat de o comisie parlamentară.

Economistul arată că guvernatorul Băncii Centrale „s-a dovedit slugarnic cu politicienii și a suprastimulat economia provocând deficite”, acţionând împotriva „singurului obiectiv de performanță din statutul BNR – stabilitatea prețurilor”.

Recent, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, i-a transmis o scrisoare lui Mugur Isărescu în care solicită explicaţii cu privire la creşterea inflaţiei şi a majorării dobânzilor la credite (Detalii AICI).

Redăm integral postarea economistului Lucian Isar:

„Re-numirea și demiterea lui Manole Isărescu, ambele bazate pe greșeli de politică monetară
Isărescu, ce apare în dosarul CNSAS desconspirat în presă a fi semnat note informative drept Manole, este pensionar din iunie 2014 când a și început să încaseze cei peste 100 mii Euro prima de încasare (Curtea de Conturi a României condusă de Văcăroiu nu știa dacă să îi impute sau nu că doar este pensionar).
Isărescu pentru a fi re-numit în funcția de Guvernator BNR de către majoritatea parlamentară (PSD) de la acea vreme a făcut o serie de greșeli de politică monetară și de credit în favoarea guvernanților.
Pe scurt deși scriiturile angajaților BNR afirmau explicit că economia crește peste potențial și există presiuni inflaționiste Isărescu a accentuat politică prociclică a BNR scăzând și mai mult dobânzile și relaxând suplimentar creditarea.
Isărescu pentru a își păstra sinecura, deși pensionar, a acționat împotriva singurului obiectiv de performanță din statutul BNR, stabilitatea prețurilor.
În prezent pentru că s-a dovedit slugarnic cu politicienii și a suprastimulat economia provocând deficite va fi demis. Poltica monetară și de credit prociclică se vede în creșterea economică excesivă bazată pe consum și în deficitul de cont curent (importuri mari pentru a satisface consumul).
Traiectoria este previzibilă și ăsta este motivul pentru care este Isărescu timorat de scrisoarea de explicații trimisă de Parlament.
Răspunsul corect economic îl va trimite pe Isărescu în fața unei comisii parlamentare și desigur, ca în cazul lui Negriţoiu de la ASF, va fi demis.
Nu știm dacă scrisoarea a întrebat și de aur. Poate întreabă noua conducere a Curții de Conturi.”