HAOS! CODUL FISCAL va suferi SCHIMBĂRI MAJORE! Solicitări de ULTIM MOMENT pentru ministrul Finanţelor

HAOS! CODUL FISCAL va suferi SCHIMBĂRI MAJORE! Solicitări de ULTIM MOMENT pentru ministrul Finanţelor

Codul Fiscal se va schimba din nou, după negocieri cu mediul de afaceri.
În această perioadă, reprezentanţii mediului de afaceri pot transmite Ministerului Finanţelor propuneri de îmbunătăţire a Codului Fiscal, context în care compania de consultanţă financiară EY România a prezentat un set de propuneri menite să uşureze povara firmelor şi să reducă unele costuri de conformare.

„Nu ştim dacă toate propunerile noastre vor fi luate în calcul. Negocierile mai sunt deschise până la toamnă, iar noua formă a Codului Fiscal, rezultată din negocieri, se va aplica de la 1 ianuarie”, a explicat Gabriel Sincu, coordonatorul Departamentului Impozite Directe în cadrul EY România, în cadrul unui seminar de specialitate, potrivit Mediafax.

„Foarte important ar fi să li se permită grupurilor de întreprinderi consolidarea fiscală; avem acest lucru la TVA, ar fi de dorit să se permită şi la impozitul pe profit. Am solicitat această facilitate pentru grupurile controlate în proporţie de cel puţin 75%, astfel încât pierderile de la o parte din grup să se contrabalanseze cu profiturile din cealaltă parte, iar impozitul pe profit să se calculeze consolidat – acesta ar fi un balon de oxigen pentru grupurile de firme cu capital românesc”, a spus Gabriel Sincu.

„Am mai solicitat o măsură care va reduce costurile îndatorării. În prezent, sunt deductibile cheltuielile cu dobânzi şi cu diferenţe de curs valutar în proporţie de numai 200.000 de euro plus 10% din EBITDA (n.n.- câştigul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) inclusiv în cazul dobânzilor bancare. Propunerea noastră a fost ridicarea acestui plafon la 30% din EBITDA şi eliminarea de sub incidenţa prevederii a instituţiilor financiare”, a menţionat consultantul.

Până pe 25 aprilie 2018, cheltuielile cu dobânzi bancare erau deductibile integral, dar acum intră şi acestea sub incidenţă, ceea ce înseamnă un impact semnificativ la societăţile cu credite mari în derulare.

De asemenea, cheltuielile cu creanţe cedate sunt deductibile în proporţie de doar 30% – „am cerut ridicarea acestui plafon la 100%”, a precizat expertul.