Programul ”Noua Casă” a fost lansat: Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Programul ”Noua Casă” a fost lansat: Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Foto: Pixabay.com

Programul ”Noua Casă” a fost publicat în Monitorul Oficial. Fostul program ”Prima casă”, transformat apoi în ”O familie, o casă” și devenit acum ”Noua casă”, va avea două plafoane: de 70.000 și de 140.000 de euro.

Programul ”Noua Casă” , publicat în Monitorul Oficial

Potrivit formei finale a actului normativ, creditele se acordă pentru ”locuințele noi, recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate” și ”locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate”.

Avansul este de minimun 5% pentru plafonul de 70.000 de euro și de cel puțin 15% la categoria 70.001 – 140.000 de euro.

De asemenea, la plafonul de 70.000 de euro, creditul este garantat de către stat într-un procent de maximum 50% din valoarea creditului. Suma de 70.000 este formată din finanțarea acordată de bancă (maximum 66.500 euro) și avansul plătit de beneficiar.

În ceea ce privește plafonul de 140.000 de euro, creditul este garantat de stat, prin Ministerul Finanțelor, în procent de maximum 60% din valoarea acestuia.

Valoarea finanțării de 70.001 – 140.000 de euro este compusă din finanțarea acordată de bancă (minimum 59.501 euro și maximum 119.000 euro), plus avansul plătit de beneficiar.

Cine poate beneficia de programul ”Noua Casă”

Pentru a beneficia de un astfel de credit, o persoană fizică trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Astfel, potrivit legii, este necesar ca la data solicitării creditului, aceasta să declare pe propria răspundere ”fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp”.

De asemenea, persoana fizică trebuie să achiziționeze o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului și să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Programul „Noua Casă” va deveni operațional de la data de 15 august, iar în termen de 30 de zile, Ministerul Finanțelor trebuie să vină cu normele de implementare.

”Încercăm să încurajăm noile construcţii. Faţă de fostul program ‘Prima Casă’ am mai mărit plafonul la 70.000 de euro. Trebuie să încurajăm şi românii care au un venit mai mare, dar şi dezvoltatorii să ofere nişte condiţii superioare. Dacă un român câştigă mai mult, de ce să nu şi dăm posibilitatea să aplice pentru programul ‘Noua Casă’? Pentru orice locuinţă construită în ultimii cinci ani şi de acum încolo, poţi accesa un credit între 70.001 euro până la 140.000 euro, cu un avans mai mare, de 15%”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
09:13 - Peste 149 de polițiști au fost răniți și 172 de persoane au fost arestate în timpul protestelor împotriva reformei pensiilor din Franța
09:05 - Poliția Locală Brașov cere schimbarea legii în cazul oamenilor fără adăpost. Vrea ca aceștia să poată fi duși în centrele de zi: „95% refuză să se deplaseze și să primească serviciile”
09:02 - Rodica Popescu Bitănescu a dezvăluit drama care i-a marcat copilăria: „Am ajuns piele și os. Foamea m-a înnebunit. Am crescut cu atac de panică”
08:57 - Armata SUA a lansat lovituri aeriene în Siria, după ce un atac cu dronă iraniană a ucis mai mulți soldați americani
08:51 - Continuă disputa între China și SUA din cauza unui distrugător de rachete american aflat în Marea Chinei de Sud
08:48 - Vica Blochina și Bianca Drăgușanu, la cuțite: „Ai înțeles total greșit! Puteai să mă suni, să mă întrebi”
08:41 - Marcel Boloș: „Rotativa guvernamentală ar trebui amânată după depunerea cererii de plată numărul 3 din PNRR” / Despre implementarea reformelor: „Flexibilitatea Comisiei Europene tinde spre zero”
08:36 - Trei mașini s-au făcut scrum într-o parcare din Vâlcea. Momentul în care piromanul a dat foc surprins pe camerele stradale (VIDEO)
08:25 - Situație neașteptată pentru Mihai Bobonete într-o benzinărie / O angajată l-a confundat cu un alt artist și l-a luat la rost: „E păcat de tatăl dumneavoastră, că se răsucește în mormânt”
08:15 - Patru focare de COVID 19 la Spitalul Județean Sibiu: Cel mai mare are 30 de cazuri