Programul ”Noua Casă” a fost publicat în Monitorul Oficial. Fostul program ”Prima casă”, transformat apoi în ”O familie, o casă” și devenit acum ”Noua casă”, va avea două plafoane: de 70.000 și de 140.000 de euro.
Potrivit formei finale a actului normativ, creditele se acordă pentru ”locuințele noi, recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate” și ”locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate”.
Avansul este de minimun 5% pentru plafonul de 70.000 de euro și de cel puțin 15% la categoria 70.001 – 140.000 de euro.
De asemenea, la plafonul de 70.000 de euro, creditul este garantat de către stat într-un procent de maximum 50% din valoarea creditului. Suma de 70.000 este formată din finanțarea acordată de bancă (maximum 66.500 euro) și avansul plătit de beneficiar.
În ceea ce privește plafonul de 140.000 de euro, creditul este garantat de stat, prin Ministerul Finanțelor, în procent de maximum 60% din valoarea acestuia.
Valoarea finanțării de 70.001 – 140.000 de euro este compusă din finanțarea acordată de bancă (minimum 59.501 euro și maximum 119.000 euro), plus avansul plătit de beneficiar.
Pentru a beneficia de un astfel de credit, o persoană fizică trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Astfel, potrivit legii, este necesar ca la data solicitării creditului, aceasta să declare pe propria răspundere ”fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp”.
De asemenea, persoana fizică trebuie să achiziționeze o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului și să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.
Programul „Noua Casă” va deveni operațional de la data de 15 august, iar în termen de 30 de zile, Ministerul Finanțelor trebuie să vină cu normele de implementare.
”Încercăm să încurajăm noile construcţii. Faţă de fostul program ‘Prima Casă’ am mai mărit plafonul la 70.000 de euro. Trebuie să încurajăm şi românii care au un venit mai mare, dar şi dezvoltatorii să ofere nişte condiţii superioare. Dacă un român câştigă mai mult, de ce să nu şi dăm posibilitatea să aplice pentru programul ‘Noua Casă’? Pentru orice locuinţă construită în ultimii cinci ani şi de acum încolo, poţi accesa un credit între 70.001 euro până la 140.000 euro, cu un avans mai mare, de 15%”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).