Cod galben de vânt puternic în 11 județe, în următoarele ore. Ce zone sunt vizate de atenționările nowcasting

Cod galben de vânt puternic în 11 județe, în următoarele ore. Ce zone sunt vizate de atenționările nowcasting
foto: Pixabay

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri dimineață, mai multe atenționări nowcasting de tip Cod galben de vânt puternic, care vizează 11 județe și care vor fi valabile în următoarele ore.

Cod galben de vânt puternic în 11 județe din țară

Meteorologii notează că, între 8 și 14, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h în localități din județele Botoșani, Iași și Vaslui, transmite Agerpres.

Totodată, până la ora 9, vântul va avea intensificări la rafale de peste 90-100 km/h, la altitudini de peste 1.800 de metri, în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj și Vâlcea.

De asemenea, tot până la 9, vor fi înregistrate intensificări temporare ale vântului cu rafale de 110-120 km/h în zona de munte a județelor Argeș, Prahova și Dâmbovița.

ANM a mai precizat că, miercuri dimineață, vântul va avea viteze de peste 90-100 km/h în mai multe localități din județul Buzău.

Meteorologii au explicat că avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de cel mult șase ore.

Roxana Bojariu (ANM): Mai, în general, este o lună mai ploioasă

Climatologul ANM a avut o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Ștefan Pășcuță, miercuri dimineață, și a vorbit despre inundanțiile din țară, context în care a explicat că mai este în general o lună mai ploioasă, dar chiar și așa precipitațiile au fost mai abundente comparativ cu normalul perioadei.

„La sfârșitul lunii vom face bilanțul climatic, dar, clar, de pe acum știm că sunt recorduri și în precipitații. Problemele, însă, sunt mai complexe. Avem de-a face cu o perioadă mai lungă în care au fost ploi. Solul a fost îmbibat cu apă în așa fel încât precipitațiile foarte abundente care au venit au avut un efect mai mare, plus problemele noastre dintotdeauna cu versanții care nu sunt acoperiți cum trebuie cu păduri, pentru că au fost defrișate pădurile și atunci evident că efectul viiturilor este amplificat atunci când pe versanți tu nu ai pădurea care să îți mai oprească din acest impact al cantității mari de ape.Luna mai, în general, este o lună mai ploioasă. Climatic vorbind, e normal să plouă mai mult decât în celelalte luni ale anului, dar, clar, acum am avut precipitații mai abundente chiar și decât normalul lunii mai. Problemele, din păcate, țin și de un context mai larg, pentru că există o tendință de creștere a intensității precipitațiilor în timp datorită efectului încălzirii globale”, a declarat Roxana Bojariu.