70% din adulții UE au fost vaccinați măcar cu o doză. Oficial OMS: Vaccinarea în schemă completă reduce semnificativ riscul de boală severă și deces

70% din adulții UE au fost vaccinați măcar cu o doză. Oficial OMS: Vaccinarea în schemă completă reduce semnificativ riscul de boală severă și deces
Bruxelles, capitala Belgiei și a Uniunii Europene. Foto: Pixabay

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat marți că 70% dintre adulții Uniunii Europene au primit măcar o doză de vaccin anti-COVID-19 de la debutul campaniei.

Ursula von der Leyen: 70% din adulții UE au fost vaccinați măcar cu o doză

„UE și-a respectat cuvântul dat și a livrat. Ținta noastră a fost să protejăm 70% din adulți în Uniunea Europeană cu măcar o doză de vaccin în iulie. Astăzi am atins această țintă”, a declarat Ursula von der Leyen printr-un comunicat de presă, potrivit Euronews.

Oficialul european a adăugat că ponderea persoanelor cu vârste de minimum 18 ani vaccinate în schemă completă a ajuns la un procent de 57%.

„Aceste cifre plasează Europa printre liderii mondiali”, a adăugat ea, avertizând că „varianta Delta este foarte periculoasă”.

În ultimele săptămâni, numărul de cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2 a crescut în mai multe țări europene, însă chiar și așa numărul internărilor și al deceselor a rămas la un nivel scăzut comparativ cu vârfurile înregistrate în iarnă.

Structura europeană din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) precizau săptămâna trecută că varianta Delta, depistată inițial în India, a devenit dominantă în 19 din cele 28 de țări ale regiunii care au raportat informații din procesul de secvențiere.

În țările respective, varianta Delta, care se transmite mai ușor decât varianta originală a virusului și decât varianta Alpha, a stat la baza a 68,3% din noile cazuri de infectare.

Dr. Hans Henri P. Kluge, directorul OMS pentru regiunea europeană, susține că suntem departe de sfârșitul pandemiei.

„Din păcate, în multe țări din regiunea noastră vedem o creștere semnificativă la cazurile asociate cu răspândirea variantei foarte transmisibile Delta”, a mai afirmat oficialul OMS.

„În ciuda eforturilor uriașe depuse de Statele Membre pentru a vaccina oamenii din regiune, alte câteva milioane rămân nevaccinați și prin urmare riscă să ajungă în spital”, a continuat Hans Kluge.

„Vestea bună este că datele arată clar că vaccinarea în schemă completă reduce semnificativ riscul de boală severă și deces”, mai spune Hans Kluge.