Alexandru Rafila, despre eradicarea infecțiilor nosocomiale: „Nu există așa ceva. Vrem să cunoaștem realitatea din spitale”

Alexandru Rafila, despre eradicarea infecțiilor nosocomiale: „Nu există așa ceva. Vrem să cunoaștem realitatea din spitale”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că nu își propune să eradicheze infecțiile nosocomiale, întrucât își dorește să afle care este realitatea din spitale, notează hotnews.ro.

Autoritățile din România vor să nu eradicheze infecțiile asociate actului medical, ci să cunoască în detaliu amploarea fenomenului astfel încât să poată interveni cu cele mai bune soluții. În acest sens, spitalele sunt încurajate să raporteze toate neregulile existente, pentru a se putea acționa din timp. Pentru asta există și un proiect pilot care se desfășoară în șase unități medicale din țară, dar care, în viitorul apropiat, ar putea fi extins în toate spitalele din România.

Proiect pilot pentru a se depista la timp infecțiile nosocomiale

În prezent, proiectul pilot se desfășoară în Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, Spitalul Militar de Urgență Carol Davila, Spitalul Elias, Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Clinic Județean Cluj-Napoca.

„Sper că după ce se derulează acest pilot, ulterior vom putea extinde în toată țara acest ghid de bune practici. Subiectul infecțiilor asociate asistenței medicale este unul extrem de important în zona sănătății publice. Actualul proiect oferă instrumentele profesionale care vor permite uniformizarea procedurilor, plecând de la diagnosticul infecțiilor asociate asistenței medicale”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Institutul Matei Balș.

„Sperăm ca prin PNRR spitalele să își dezvolte capacitatea de control al infecțiilor. Să limiteze circulația germenilor multirezistenți și să ne aducă în rândul lumii. Este o problemă despre care discutăm de mulți ani, dar amploarea ei este mai puțin cunoscută. Ne dorim să protejăm pacienții. Infecțiile sunt în acest moment subraportate”, a adăugat Rafila.

Adrian Marinescu: „Sunt peste tot în lume. Nu înseamnă malpraxis”

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și directorul medical al Institutului Matei Balș, susține că infecțiile nosocomiale sunt prezente peste tot în lume, fiind un lucru normal, care nu reprezintă malpraxis.

„Ce facem prin acest proiect este să avem niște direcții pentru ca orice spital din România să știe ce are de făcut”, a explicat aceasta.

Urmăriți B1TV.ro și pe