Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde

Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
Foto: Guvernul României / Facebook

Alexandru Rafila (PSD), noul ministru al Sănătății, propune un sistem în care certificatul verde COVID să fie obligatoriu pentru toate activitățile atunci când se constată, trei săptămâni la rând, o creştere susţinută a numărului de infectări, indiferent de incidență, și să se renunțe la el când incidenţa începe să scadă trei săptămâni consecutiv, până se ajunge la o rată de infectare scăzută. Rafila susține că pragurile ar trebui stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Alexandru Rafila a mai afirmat că e posibil ca valul 5 COVID să vină la jumătatea lunii ianuarie.

Propunerea lui Rafila privind certificatul verde COVID

Alexandru Rafila a susținut la Digi24 că, în opinia sa, certificatul verde COVID nu ar trebui să vizeze anumite activități, ci să fie „universal”.

Propunerea ministrului este ca acest document să se impună pentru toate tipurile de activități când se constată, trei săptămâni la rând, o creștere „susținută” a numărului de infectări, indiferent de incidenţă, și să se renunțe la el când tot vreme de trei săptămâni scade incidența.

În opinia sa, problema în România cu implementarea certificatului verde a fost că acesta a fost legat prea mult de vaccinare: „Măsura a părut multora, şi chiar s-a şi manifestat, ca fiind măsură coercitivă ca să forţeze vaccinarea”.

Noul ministru al Sănătății a mai afirmat că situația în România e ceva mai complicată decât în alte țări deoarece la noi sunt mulți oameni care nu vor să se vaccineze.

Alexandru Rafila, despre valul 5 COVID

Rafila declarat că valul 5 COVID ar putea debuta undeva la mijlocul lunii ianuarie. Mobilitatea și interacțiunile dintre oameni vor crește în perioada sărbătorilor, iar rezultatul se va vedea la începutul anului viitor.

„E posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie, că atunci înseamnă un interval de circa două săptămâni, care înseamnă perioada maximă de incubaţie a bolii din perioada sărbătorilor”, a mai explicat ministrul Alexandru Rafila.