Ambasadorul George Maior: Voi lucra intens la materializarea unei vizite a președintelui SUA, Joe Biden, în România

Ambasadorul George Maior: Voi lucra intens la materializarea unei vizite a președintelui SUA, Joe Biden, în România
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Adam Schultz

George Maior, ambasadorul României la Washington, a declarat că va lucra intens la materializarea unei vizite a lui Joe Biden în România. Actualul președinte american a mai fost în țara noastră în două vizite oficiale, în 2009 și 2014, la vremea în care ocupa postul de vicepreședinte al SUA în administrația Obama.

George Maior, ambasadorul român la Washington, despre relația dintre România și SUA în contextul administrației Joe Biden

Într-un interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro, George Maior a subliniat că președintele american Joe Biden cunoaște foarte bine realitățile politice și strategice din România și din arealul geografic regional. Astfel, ambasadorul se așteaptă ca „această bună cunoaștere din partea noii administrații a SUA să imprime o dinamică și mai substanțială Parteneriatului Strategic, pe toate dimensiunile sale: cea de securitate, cea de cooperare economică și cea de dialog intensificat politic”.

„Președintele Biden a vizitat România și a avut, pe lângă discuții importante, substanțiale, la nivel de lideri de atunci ai celor două state, și mesaje puternice pentru procesul de dezvoltare democratică a României, în conexiune strânsă cu prosperitatea sa economică și cu capacitatea de a-și asigura apărarea și securitatea și de a extinde acest concept de stabilitate democratică în alte zone din regiunea noastră. (…)Voi lucra intens la materializarea unei vizite a președintelui american, Joe Biden, în România“, a spus Maior, evocând faptul că în 2021 se împlinesc zece ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic.

Potrivit ambasadorului român în Statele Unite, noi borne ale Parteneriatului Strategic vor viza cooperarea în domeniul energiei, proiectele de infrastructură din cadrul Inițiativei celor Trei Mări sau continuarea investițiilor strategice în domeniul apărării a SUA.

Totodată, ambasadorul George Maior a vorbit și despre un element în relația Washington – București care vizează Republica Moldova.

„Vom promova întotdeauna un mesaj solid și în favoarea Republicii Moldova”, a adăugat ambasadorul României în SUA.

George Maior a amintit că prima vizită a președintelui Klaus Iohannis la Washington, în context bilateral, a avut loc în toamna anului 2015, când vicepreședintele de atunci, actualul președinte Joe Bide, „l-a primitfoarte călduros și practic s-a dezvoltat o relație foarte bună de comunicare, bazată pe principii, pe onestitate în transmiterea mesajelor legate de interesele ambelor state”.

„Să nu uităm însă că și prima vizită a președintelui Klaus Iohannis la Washington, în context bilateral, a avut loc în toamna anului 2015, când vicepreședintele Joe Biden de atunci l-a primit foarte călduros și practic s-a dezvoltat o relație foarte bună de comunicare, bazată pe principii, pe onestitate în transmiterea mesajelor legate de interesele ambelor state. Sunt convins că această relație va continua”, a mai spus George Maior, ambasadorul României la Washington.

Amintim că Antony Blinken, noul secretar de stat al SUA, a fost la rândul său invitatsă viziteze România, de către Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, care i-a adresat o scrisoarede felicitare după ce a preluat oficial funcția.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)