Amenințările și jignirile în online, sancționate potrivit legii. Klaus Iohannis a semnat documentul

Amenințările și jignirile în online, sancționate potrivit legii. Klaus Iohannis a semnat documentul
Foto: presidency.ro

Înjurăturile, amenințările și încercările de intimidare în spațiul virtual au intrat în vizorul legii. Proiectul de lege a fost adoptat tacit la finalul lui ianuarie 2020 și promulgat vineri, prin decret prezidențial.

Klaus Iohannis a semnat proiectul de lege cu privire la violența cibernetică, ce a trecut la începutul lunii iunie cu votul majorității în Parlament. Acesta presupune ca violența domestică să includă și formele de violență cibernetică: „hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea non-consensuală de informații și conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința, reduce la tăcere victima”.

Locuri de cazare pentru victimele violenței domestice, în București

Inițiatorii proiectului au urmărit includerea violenței cibernetice în definiția violenței domestice, ce presupune, potrivit legii, la acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economicăși socială între foști sau actuali parteneri, căsătoriți saunecăsătoriți.

Victimele violenței cibernetice vor putea obține ordine de restricție.

În acest moment, în București există 100 de locuri de cazare disponibile pentru victimele violenței domestice, amenajat de Direcția de Asistență Socială. Acesta are 32 de garsoniere și 4 apartamente cu două camere.

Ultima oră
19:24 - Scandalul momentului în online-ul românesc. Autorul postării controversate spune că a glumit: „Femeile disponibile pentru sex să poarte un cerculeț la rever. Două cerculețe pentru sex în grup”
19:08 - Explozie a cazurilor de COVID în București. Vlad Voiculescu, după ce avertizase că lipsesc 4.000 de teste pozitive din ultimele zile: „Minunea de după congresul PNL! – 653 cazuri duminică, 2.559 luni”
19:03 - Ursula von der Leyen, despre explozia prețului la gaze: „Ceea ce vedem este un fenomen global, nu doar unul existent în Europa”
18:44 - Ursula von der Leyen anunță că România a primit undă verde din partea Comisiei privind PNRR: „Nu e finalul călătoriei. Trebuie să implementăm aceste proiecte”
18:28 - Florin Cîțu, despre PNRR: Sunt incluse 107 investiții și 64 de reforme. Până la sfârșitul anului vom primi prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro (VIDEO)
18:25 - Klaus Iohannis, în cadrul vizitei Ursulei von der Leyen, după aprobarea PNRR: „Avem o responsabilitate uriașă, pentru a ne asigura că fondurile europene vor schimba fața României”
18:19 - Proiect de lege: Certificatul COVID, obligatoriu pentru personalul medical. În caz contrar se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile
18:05 - Pfizer anunță că a început să testeze noul său medicament cu administrare orală, care ar putea preveni Covid-19
18:00 - De ce o sfătuiește Mitică Dragomir pe Simona Halep să se retragă din tenis
17:46 - Ursula von der Leyen a vizitat Spitalul Universitar împreună cu premierul Florin Cîțu și cu președintele Iohannis