Andrei Baciu: Venirea valului 4 al pandemiei ”e o chestiune teoretică, probabilă”. Eficacitatea vaccinurilor, la 6 luni de la administrarea rapelului, este de peste 90% (VIDEO)

Andrei Baciu: Venirea valului 4 al pandemiei ”e o chestiune teoretică, probabilă”. Eficacitatea vaccinurilor, la 6 luni de la administrarea rapelului, este de peste 90% (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat miercuri seară, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire, pe B1 TV, că apariția unui val 4 al pandemiei de coronavirus este ”o chestiune teoretică, probabilă”. În același timp, Baciu spune că potrivit celor mai recente date științifice, vaccinul anti-COVID-19 asigură o imunitate suficientă și după 6 luni de la administrarea rapelului.

Andrei Baciu, precizări despre apariția unui posibil val 4 al pandemiei

”Societățile nu sunt atât de pregătite astfel încât să reacționeze atât de repede și să epuizeze fenomenul dintr-o singură mișcare, un singur val. Există reverberații, 2-3 valuri, marile pandemii cam așa au funcționat”, a declarat secretarul de stat.

Venirea valului 4 ”e o chestiune teoretică, probabilă, dar sunt câteva elemente importante. Pe de o parte, populația europeană, cea nord-americană și câteva exemple izolate din Orientul Mijlociu, unde sunt state cu putere financiară, au avut acces mare la vaccin și repede, ceea ce înseamnă că s-au vaccinat rapid, au constituit o imunitate colectivă și, practic, virusul și pandemia, după cum vedem, în aceste regiuni, ușor, ușor se topesc.Mai departe, totuși, suntem 7,4 miliarde de persoane pe Glob, 7,4 miliarde de posibili purtători. Vedem că din zonele care au avut acces ai slăbuț la vaccinare vin nou tulpini”, a adăugat Andrei Baciu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Andrei Baciu: Tebuie să ne vaccinăm dacă nu mai avem protecție. Pe datele la șase luni avem imunitate suficientă, 90% eficacitate

Întrebat dacă cei care s-au vaccinat în luna ianuarie trebuie să se vaccineze din nou în cursul acestei veri pentru că și-ar pierde imunitatea în interval de șase luni, oficialul guvernamental a răspuns: „Tocmai pentru eventualele apariții de noi tulpini sau pentru o eventuală nevoie de vaccinare cu a treia doză, Comisia Europeană a inițiat deja demersurile pentru a securiza 1,8 miliarde de doze la nivel european. Asta înseamnă câte o doză de vaccin pe an pentru fiecare cetățean european, care poate fi ajustată pentru orice fel de tulpină care poate să apară și să pună probleme. Deci dacă vor apărea tulpini noi, pe baza acestui contract pe care îl are Comisia Europeană, se va putea adapta vaccinul și livra către statele membre. România este parte a acestui demers”.

”Au apărut câteva studii noi și sunt două informații științifice, valide din punct de vedere medical, și anume că eficacitatea vaccinurilor BioNTech/Pfizer și Moderna, la șase luni de la administrarea rapelului, este de peste 90%. Aceste date ne fac încrezători că imunitatea nu va scădea brusc în luna a șasea sau a șaptea. Este o linie care, probabil se va menține și în următoarele luni. Trebuie să ne vaccinăm dacă nu mai avem protecție. Pe datele la șase luni avem imunitate suficientă, 90% eficacitate”, a mai explicat Andrei Baciu.