ANP prezintă situația protestelor din închisori: Au loc revolte în opt penitenciare din țară. Personalul monitorizează îndeaproape situația, fiind în dialog permanent cu deținuții nemulţumiţi

ANP prezintă situația protestelor din închisori: Au loc revolte în opt penitenciare din țară. Personalul monitorizează îndeaproape situația, fiind în dialog permanent cu deținuții nemulţumiţi

Administrația Naționale a Penitenciarelor (ANP) a prezentat miercuri, printr-un comunicat, situația protestelor izbucnite în mai multe închisori din țară. Potrivit reprezentanților ANP, revolte ale deținuților au avut loc în opt penitenciare, cei închiși fiind nemulțumiți de condițiile din detenție.

”În contextul evenimentelor înregistrate la nivelul mai multor unități de detenție, Administrației Naționale a Penitenciarelor precizează că, pe parcursul ultimelor două zile, din cele 45 de unități de detenție și-au exprimat nemulțumirile deținuți din 8 penitenciare. Principalele aspecte semnalate de către deținuți vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție, precum: supraaglomerare, participarea la activități lucrative și educative, programul tv, serviciile medicale, micșorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată”, se arată în comunicatul de presă remis B1TV.

Punctual, pentru fiecare penitenciar, în data de 13.07.2016, ora 11.00, situația era următoarea:

Penitenciarul Iași, nu există manifestări violente, 480 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Poarta Albă, nu există manifestări violente, 50 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Botoșani, deținuții își exprimă nemulțumirile prin lovirea gratiilor, 8 deținuți au escaladat pavilionul unei secții de deținere, 43 de deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

Penitenciarul Oradea, nu există manifestări violente, 5 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Miercurea Ciuc, nu sunt manifestări violente, 81 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Giurgiu, nu sunt manifestări violente, 1 deținut a refuzat hrana.

Penitenciarul Vaslui, deținuții protestează verbal, 43 deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat.

Penitenciarul Brăila, nu sunt manifestări violente, 9 deținuți au refuzat hrana.

În contextul implicațiilor medicale, accentuate și de perioada caniculară, reprezentanții ANP își exprimă îngrijorarea față de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană.

”Subliniem că la nivelul tuturor unităților, angajații au purtat discuții individuale și colective cu persoanele implicate în această formă de protest și au încercat identificarea unor soluții care să răspundă problemelor semnalate. Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate respectă dreptul la libertatea de exprimare a persoanelor custodiate, atâta vreme cât nu sunt puse în pericol viața, sănătatea ori integritatea acestora. În acest sens, personalul monitorizează îndeaproape situația, fiind în dialog permanent cu deținuții nemulţumiţi. În situația în care deținuții vor încălca prevederile legale privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, precum și cele ale regulamentului de ordine interioară, administraţia locului de deţinere va acţiona gradual pentru restabilirea ordinii. De asemenea, este menținută, în permanență, legătura cu structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne”, se mai arată în comunicatul ANP.