Numărul focarelor de pestă porcină africană a depășit 1.000. Aproape 190 milioane lei, despăgubiri până în prezent

Numărul focarelor de pestă porcină africană a depășit 1.000. Aproape 190 milioane lei, despăgubiri până în prezent

Numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 1.084, dintre care 16 în exploataţii comerciale, anunță Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor

PPA evolueazăîn 283 de localităţi din 18 judeţe și până în prezent au fost eliminați 360.647 de porci afectaţi de boală.

Au fost despăgubiţi 7.826 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de peste 189,506 milioane lei.

„Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social”, precizează reprezentanţii ANSVSA.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Tags: